• 瀏覽: 46,409
  • 回覆: 508
+38
齊齊劈炮大會

勞方會不會作出“罷簽”,又或者阻塞國泰大廈日常運作?!!🤔

引用:
原帖由 liuche01 於 2020-10-24 23:47 發表
竟然敢炒「和你飛」,快D去美爹報串,制栽國泰高層啦!
佢老爹航空都制裁緊「老爹職員」

罷工都冇用 因為本身冇人坐 不用開工

國泰工會最成功嘅就係攪到啲員工冇L咗份工,恭喜,恭喜

引用:
原帖由 alvinm 於 2020-10-25 00:25 發表
公會都該企硬,要佢地一個都不能炒,吾系日日去抗議.令佢還個一成幾D客都冇.直到國泰執.之后全部失業.咁就可以全部人成功齊上齊落,攬晒炒
搭車唔洗錢,仲要機場

不過有大台就另計

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-10-24 11:38 PM 發表

職工盟所到之處寸草不生,個案太多,不能盡錄。
地盤工人,貨櫃碼頭,救生員,巴士司機 ...... 全部冇好下場

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-10-24 11:37 PM 發表
而家炒嗰班會按勞工法例賠償,即係會用強績金對沖,係就笑死。
有得留低而不願簽新約的,相信會係咁,因為唔係公司炒你,係你唔想響公司做。故此只用現行勞工法並無咩唔妥。

引用:
原帖由 sing189819 於 2020-10-24 11:38 PM 發表
咁唔滿意新約就唔好簽
咁唔滿意國泰就唔好做
依個全球航空旅遊業都唔掂
點解要浪費我地納稅人啲錢去養你地班大貪鬼
一間公司無錢就梗係開源節流
開唔到流咪節流囉 咁咪炒人同減人工囉
你地點樣保證疫情過後 客運量一定可以升到疫情前既水平?
又話唔接受炒只可以自願離職
你都傻既 你地根本就係唔肯減人工又唔肯走
咁咪唯有炒你地囉 一了百了

我唔係話唔明白你地人工大減/無左份工有幾慘 但你地公司無欠你地架 ...
同公司一齊捱? 講就好聽!
以前每隔一段時間, 就罷工搵著數,
又唔見佢地同公司捱?
依家係全球航空業問題,
班友無得走, 先話同公司共渡時艱,
咪講到自己咁偉大.

屎都無得食,仲有得討價還價
傻的嗎??

本來身為打工仔都唔想見到人地失業,但國泰呢班曱甴員工之前D所作所為真係天怒人怨,只可以講句抵L死。

可能留低呢班就係搞事分子,國泰係要你留低就減人工,唔留嘅照勞工法例仲攞少過裁員個班,玩死你班pk

好簡單姐
搞個黃色經濟圈
黃人自己開間航空公司,自己買自己開自己整,維修到機師都係黃人
但係記得淨係好做南半球生意窩,你向北飛小心比中國打落來,格硬飛歐美記得要兜個大圈避開大陸領空啊
咩話?條件唔夠,冇黃機場黃跑道?怕乜,飛機拍馬鞍山
都唔得?叫D黃空姐轉行打飛機投身黃色事業囉,我幫襯啊

工會咁能叻咪養哂佢地囉

以後減薪40% 是常規。果40% 唔知要幾多十年至加返上去?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]