• 瀏覽: 46,374
  • 回覆: 508
+38
空姐參與反修例反中,嚴重危害國家安全,不得留之。

成班食濕米燒銀紙,資方再唔企硬聽執粒清盤

引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-24 11:25 PM 發表
國泰航空大裁員5300名本地員工,包括近2000名空中服務員,倖存的機組人員必須於11月4日前簽訂條款苛刻的新合約,否則⋯⋯

若於11月4日前未能簽署新合約,則會當作終止聘用。

仲同你玩?夠薑咪再罷工囉

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201024/bkn-20201024214217832-1024_00822_001.html
罷工啦,笨實!

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-10-24 11:43 PM 發表

個啲工會, 幹事有幾多人真係員工
真員工......係國泰做清潔都可以入會

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-26 11:47 發表

現在不需要你們對著大陸客,為什麼又走出來抗爭???
真令人不解,神又是你,鬼又是你!
黃絲思維,朝令夕改唔係第一天既事黎,所以咁講對佢哋黎講正常的

成班傻雞,有腦就快簽。就算攪到國泰停航,香港都可以找阿爺幫手,這班人根本冇談判籌碼。

與其咁搞落去,不如正正經經再搵返份工

引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-24 11:25 PM 發表
國泰航空大裁員5300名本地員工,包括近2000名空中服務員,倖存的機組人員必須於11月4日前簽訂條款苛刻的新合約,否則⋯⋯

若於11月4日前未能簽署新合約,則會當作終止聘用。

仲同你玩?夠薑咪再罷工囉

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201024/bkn-20201024214217832-1024_00822_001.html
開會都無用,邊個夠窮惡?唔簽即走

引用:
原帖由 123people 於 2020-10-26 09:37 AM 發表

生亦我所欲也;義亦我所欲也,二者不可得兼,捨生而取義者 也。

支持工會為公義為良知,抗爭到底
弓喜工會成功為會員爭取左最好結果。。。公司執笠職員全炒。

無左港聾飛雞工會,記得在30日內退還寫字樓比國泰。

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-26 11:43 AM 發表
摺咗間公司, 同工會同歸於盡
攬炒成功囉。

得果1700人參加
仲有幾千人簽約

引用:
原帖由 sing189819 於 2020-10-24 11:38 PM 發表
咁唔滿意新約就唔好簽
咁唔滿意國泰就唔好做
依個全球航空旅遊業都唔掂
點解要浪費我地納稅人啲錢去養你地班大貪鬼
一間公司無錢就梗係開源節流
開唔到流咪節流囉 咁咪炒人同減人工囉
你地點樣保證疫情過後 客運量一定可以升到疫情前既水平?
又話唔接受炒只可以自願離職
你都傻既 你地根本就係唔肯減人工又唔肯走
咁咪唯有炒你地囉 一了百了

我唔係話唔明白你地人工大減/無左份工有幾慘 但你地公司無欠你地架 ...
佢哋點會同公司捱? 只會倒公司米!攪罷工, 癱瘓機場,叫旅客唔好嚟香港。

佢哋示威口號:國泰航空,月月罷工。

而家公司回應佢哋訴求囉! 想罷幾耐就幾耐,自己話事。

其實班國泰港龍職員都低能,搵著職工盟去爭取!

碼頭工潮令 高寶執粒 百幾人失業,

獅子開大口要加薪23%,

最後班工人  按資方方案    妥協加9.8%!

適當      妥協就唔使連嗰百幾人失業啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]