• 瀏覽: 46,298
  • 回覆: 508
+38
引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-24 11:25 PM 發表
國泰航空大裁員5300名本地員工,包括近2000名空中服務員,倖存的機組人員必須於11月4日前簽訂條款苛刻的新合約,否則⋯⋯

若於11月4日前未能簽署新合約,則會當作終止聘用。

仲同你玩?夠薑咪再罷工囉

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201024/bkn-20201024214217832-1024_00822_001.html
有工返要罷工,
無工返要返工。😪

引用:
原帖由 ff88 於 2020-10-25 10:50 PM 發表

航空手足幫到手。依家大成功,慶祝緊了
其實黃絲相當聰明而有遠見,早早就看出做大陸生意等跳樓,果然不出所料,通通等待跳樓!

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-10-24 11:53 PM 發表
未睇清情況 將個姿態擺到咁高 唔撞板就奇
之前你地班飛雞玩野嘛
又話攬炒 又話要令到班班機delay 又話要破壞所有可以破壞既野
當時國泰仲要靠你地班人 所以就話要忍
今時今日 公司無生意 人生需求大減
加上已經保左基本盤 唔怕你地班人罷工
咁情況下 仲未識驚 想玩野
究竟係傻 定係傻 還是係傻
其實呢個時勢,
能夠搵到一份人工更好既,就走,
搵唔到,人地肯留底你,應該要感恩!
之前又話自願減薪,依家又話唔願,人地話唔願就走啦,仲有咩好傾?

引用:
原帖由 123people 於 2020-10-25 01:17 PM 發表

埋沒良知,去向惡勢力低頭?

民主等如公義,公義是沒有妥協餘地的,抗爭到底才是唯一出路!
魚與熊掌

有何對抗方法?罷工?絕食?談判?接受????

引用:
原帖由 DARKSILVER 於 2020-10-26 09:24 AM 發表

其實呢個時勢,
能夠搵到一份人工更好既,就走,
搵唔到,人地肯留底你,應該要感恩!
之前又話自願減薪,依家又話唔願,人地話唔願就走啦,仲有咩好傾?
掉返轉頭 如果今日有另一間公司 用更好待遇撬班飛雞走
佢地走唔走先
出黎做野 D老細 上司 會同你講 出黎打工 要當係自己盤生意咁做 盡心盡力
你老味
當自己生意做? 份糧係咪出多D俾我先

同理 出黎做生意 D員工同你講 要做個良心老細 同員工分享經營成果
你老味
同你分? 做生恴風險就我揹哂 你只係分成果 係咪發夢呀

幾時都講 合則來 不合則去
間公司至少做到勞工法例要求既野
其他既就係留唔留到員工既問題
你有議價能力 咪可以另謀高就
無既 咪死死地氣做

呢個時候仲講感情 道德 良心
你班飛雞之前做過乜野 自己知啦

引用:
原帖由 chowcn 於 2020-10-26 09:29 AM 發表

魚與熊掌
生亦我所欲也;義亦我所欲也,二者不可得兼,捨生而取義者 也。

支持工會為公義為良知,抗爭到底

支持永久罷工

講咁多把撚啦,集體辭職啦

引用:
原帖由 樹上螞蟻 於 2020-10-25 01:17 AM 發表

同公司一齊捱? 講就好聽!
以前每隔一段時間, 就罷工搵著數,
又唔見佢地同公司捱?
依家係全球航空業問題,
班友無得走, 先話同公司共渡時艱,
咪講到自己咁偉大.
同公司一齊捱?  

工條撚會咩,冇牙老虎惡唔出樣,出糧話事係常識

班廢柴繼續玩,唔好搵工呀

出面大把工,支持唔好簽

摺咗間公司, 同工會同歸於盡

引用:
原帖由 liuche01 於 24-10-2020 23:47 發表
竟然敢炒「和你飛」,快D去美爹報串,制栽國泰高層啦!
現在不需要你們對著大陸客,為什麼又走出來抗爭???
真令人不解,神又是你,鬼又是你!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]