• 瀏覽: 43,713
  • 回覆: 508
國汰猿工下周一開緊急大會, 是要安排一眾猿工向國汰下跪簽新約嗎...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-24 11:25 PM 發表

國泰航空大裁員5300名本地員工,包括近2000名空中服務員,倖存的機組人員必須於11月4日前簽訂條款苛刻的新合約,否則⋯⋯

若於11月4日前未能簽署新合約,則會當作終止聘用。

仲同你玩?夠薑咪再罷工囉

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201024/bkn-20201024214217832-1024_00822_001.html
有骨氣,咪能簽,死曱甴屎

回覆 引用 TOP

公會都該企硬,要佢地一個都不能炒,吾系日日去抗議.令佢還個一成幾D客都冇.直到國泰執.之后全部失業.咁就可以全部人成功齊上齊落,攬晒炒

引用:
原帖由 秋天的人話 於 2020-10-24 11:52 PM 發表

我冇記錯的話,李卓仁有次為員工追討唔知乜野費用定工資,扣起左人地幾十萬,而家D錢仲係去向不明!!
個仆街冚家產李卓人 ,幫一班清潔工人爭取欠薪, 追討成功之後佢扣起咗嗰筆錢 ,呢個仆街係正宗冚家剷

回覆 引用 TOP

全球航空業近乎停頓,工會根本毫無議價能力,唔好同我講你地會搞罷工呀

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!
你呃仁無出面同國泰高層傾咩,佢一出面實傾成㗎啵

わしのことをバカ殿様と呼んでおくれ。はははぁっ

回覆 引用 TOP

除左罷工外別無選擇喇

外國航空公司係疫情下,唔係破產就係炒人,香港那會有例外

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sing189819 於 2020-10-24 11:38 PM 發表

咁唔滿意新約就唔好簽
咁唔滿意國泰就唔好做
依個全球航空旅遊業都唔掂
點解要浪費我地納稅人啲錢去養你地班大貪鬼
一間公司無錢就梗係開源節流
開唔到流咪節流囉 咁咪炒人同減人工囉
你地點樣保證疫情過後 客運量一定可以升到疫情前既水平?
又話唔接受炒只可以自願離職
你都傻既 你地根本就係唔肯減人工又唔肯走
咁咪唯有炒你地囉 一了百了

我唔係話唔明白你地人工大減/無左份工有幾慘 但你地公司無欠你地架 ...
國泰攞左政府錢係要還的!日日燒錢邊有可能唔抄人?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lagreat 於 2020-10-25 12:02 AM 發表

真係引正左,on 9 真係冇藥醫
國泰日籍胸姐,有請岸鳩舞若衣!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kopahin 於 2020-10-25 12:31 AM 發表

除左罷工外別無選擇喇
都無工開仲點罷工?

回覆 引用 TOP

依d濕尻工會,攪罷工害人失業,決定留低既員工唔會黎羅

回覆 引用 TOP

係就玩大佢、全部一齊劈炮唔撈、等佢即時停擺

錯信工會,攬炒成真。

回覆 引用 TOP

罷工啦,仲開乜嘢會吖!

命裡有時終需有,
命裡無時莫強求。
提示:支持鍵盤翻頁左 右