• 瀏覽: 45,390
  • 回覆: 368
  • 追帖: 2
工會地位凌駕聯合國是常識吧

熱賣及精選
今次炒人超額完成,是國泰管理層十年來最佳表現。

好想知留得低 係咪藍絲多

呢D工會輸了。

上次工黨攪碼頭屌雞,
結果!公司執左!
今次工黨攪國泰港龍!
結果都執左!!
想公司執!!
叫工黨做嘢啦

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-24 04:44 PM 發表

國泰日前公布裁減8,500個職位,包括2,000名國泰空中服務員,未有被解僱的員工獲發新合約,條款包括減薪和減少福利,不簽就當離職。空中服務員工會曾指是不平等條約,工會昨天(23日)和管理層會面五個小時,未達成共識。國泰向員工發內部通知,指員工若不在下月4日前簽署新合約,公司將進行終止聘用程序,又提到已簽新約員工足以應付航班至明年。工會主席王思敏批評公司是恐嚇員工,對於公司在未開會時已表明不可更改 ...
商業社會係咁架啦,你哋又吾愛共產,太過矛盾

根本就係乘機郁你班廢柴,等你以前咁撚惡嗱

講事實都話恐嚇

可以終身罷工了

引用:
原帖由 bebebigbig 於 2020-10-24 04:52 PM 發表

你班仆街要跟特9英個仆街反中~要攬炒~家下承你班仆街所願~仲想點???回歸後反足廿多年~自己攞黎!!!!
叫職工盟開間航空公司養佢地,又可壯大黃色經濟圈。

引用:
原帖由 bebebigbig 於 2020-10-24 04:48 PM 發表

你吾簽新僱傭合約就等於自己放棄份工!!!依勞工法例補足哂俾你就走啦!!!
去搵叫你地罷工既職工盟,吳敏兒,施安娜,你呃人……

搵渠地做咩?
搵渠地養你,養你一家
係呢班撲街

呢d工會先害能死人
只現政治撈游水
而家炒番自己邊抵可憐

引用:
原帖由 ookiroppi 於 2020-10-24 05:44 PM 發表

呼籲唔簽新約嘅基本有兩種人

一, 根本唔係員工無資格簽

二, 根本已經被炒了

正如當年好多叫人罷工嘅人,本身係無正當職業嘅一樣。
黃人全部都蠢到一個點,以為人地幫緊自己但點知人地咬老綜失業公屋撚,唔係老作、上親法庭果堆有邊個有份似樣啲嘅工作

一於升級,發起工業行動罷工,我支持你哋

唔簽約卽炒,跟勞工例對沖。
睇吓班友有冇嘢講。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]