• 瀏覽: 3,734
  • 回覆: 25
+8
2022 9月 septiember
6Hfuji 闊別三年 強勢回歸
引用:
原帖由 yariscross 於 2020-10-24 02:50 PM 發表
今日係10月24日。港珠澳大橋通車2周年

可惜,澳門早已同內地全面開關之際,香港仍然與內地澳門不開通

早幾日,香港甚至話要同新加坡達成機前機後雙重檢疫,以達成免隔離的旅遊協議!

既然新加坡最少4小時機程,都可以咁 (但上機前,落機後,各做一次)

香港接壤內地,以關口計,車都唔駛搭!去澳門亦只係45分鐘車程。唔係更加可以咁咩!

建議:

於羅湖鐵路 / 落馬洲鐵路  ...
而家好似係大陸嗰邊驚咗你
唔畀通關
你先搞掂再講啦

我估係咁
唔知啱定唔啱

引用:
原帖由 yariscross 於 2020-10-24 02:59 PM 發表

7-9月梗係

但而家10月,應該比較有談判條件

但新加坡竟然咁快就攪?
如果我冇搞錯
只係由十四日隔離改咗做七日
唔係通關

資料唔太多 如果去星加坡要隔離七日,
同樣待遇星加坡返嚟都要隔離七日
只不過係由28日改咗做十四日

我自己都唔知有冇理解錯

引用:
原帖由 yariscross 於 2020-10-24 02:50 PM 發表
今日係10月24日。港珠澳大橋通車2周年

可惜,澳門早已同內地全面開關之際,香港仍然與內地澳門不開通

早幾日,香港甚至話要同新加坡達成機前機後雙重檢疫,以達成免隔離的旅遊協議!

既然新加坡最少4小時機程,都可以咁 (但上機前,落機後,各做一次)

香港接壤內地,以關口計,車都唔駛搭!去澳門亦只係45分鐘車程。唔係更加可以咁咩!

建議:

於羅湖鐵路 / 落馬洲鐵路  ...
因為香港有 黑醫護丶黑記丶黑教畜丶黑社工丶黑飛雞⋯

引用:
原帖由 yariscross 於 2020-10-24 15:12 發表

香港與新加坡建立「旅遊氣泡」 免檢疫往來數周內落實
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201015/bkn-20201015134757718-1015_00822_001.html

邱騰華表示,有關協議分5大點,包括旅客需接受兩地互相承認的新冠病毒陰性檢測報告;旅客往來目的不受限制;相關旅客要乘坐特定航班,不接受轉機客同機;往來免除「疫監」;兩地可 ...
大陸開關既條件要香港30日清零
香港一直做唔到
咁點樣開
否則林鄭點會去深圳想搵中央壓深圳迫開關

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-10-24 03:19 PM 發表

大陸開關既條件要香港30日清零
香港一直做唔到
咁點樣開
否則林鄭點會去深圳想搵中央壓深圳迫開關
希望呢個只係師兄你自己嘅諗法
而唔係林鄭真正做緊嘅嘢

如果林鄭連控制疫情大於一切係中央政策都領唔唔到
一味以為係深圳為難香港
仲講咩嘢支持中央就要支持林鄭?!

引用:
原帖由 wsp 於 2020-10-25 11:38 發表

希望呢個只係師兄你自己嘅諗法
而唔係林鄭真正做緊嘅嘢

如果林鄭連控制疫情大於一切係中央政策都領唔唔到
一味以為係深圳為難香港
仲講咩嘢支持中央就要支持林鄭?!
我都希望唔係,但係香港有搵中央壓深圳既前科

不過香港唔清零咁點令到大陸放心
澳門一早就清零,所以大陸先做到同澳門通關

林鄭仲想討價還價爭取低數字都通
但係人地見到香港唔清零又點敢博

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-10-25 12:07 PM 發表

我都希望唔係,但係香港有搵中央壓深圳既前科

不過香港唔清零咁點令到大陸放心
澳門一早就清零,所以大陸先做到同澳門通關

林鄭仲想討價還價爭取低數字都通
但係人地見到香港唔清零又點敢博
如果林鄭咁諗法
根本就證明咗佢唔係中央嘅人

而家喺國內
一個地方只要出現一兩個本地個案
就需要進行大排查

香港日日都有本地個案
仲有d係源頭不明嘅
都仲想搏懵通關
如果出現喺國內
地方領導都隨時要落馬
咁都算係中央可信任嘅官員?!

法國一天確診4萬2,
所以,很多國家把夏天病毒活性降低當成疫情控制成果了,
現在秋冬季來臨,一切都失控。 ​​​​

引用:
原帖由 wsp 於 2020-10-25 12:59 PM 發表

如果林鄭咁諗法
根本就證明咗佢唔係中央嘅人

而家喺國內
一個地方只要出現一兩個本地個案
就需要進行大排查

香港日日都有本地個案
仲有d係源頭不明嘅
都仲想搏懵通關
如果出現喺國內
地方領導都隨時要落馬
咁都算係中央可信任嘅官員?!
對哦
這種極易傳播的傳染病
要麼找出病毒源頭消滅掉
要麼阻斷病毒傳播路徑

香港一個都做不好

怎麼能完全控制疫情

這種傳染病是通過空氣都可以傳播的啊
非常容易感染

引用:
原帖由 殖民犬末日 於 2020-10-25 01:41 PM 發表
法國一天確診4萬2,
所以,很多國家把夏天病毒活性降低當成疫情控制成果了,
現在秋冬季來臨,一切都失控。 ​​​​
法國只得六千多萬人口
計人口比例
疫情比美國更嚴重

引用:
原帖由 wsp 於 2020-10-25 02:00 PM 發表

法國只得六千多萬人口
計人口比例
疫情比美國更嚴重
就看冬季 的 歐洲 美國  會怎麼樣
再來判斷疫情 發展

現在說什麼都為時過早了

更可怕的是
歐美因為一看是沒有強力封鎖
這樣來回半限制的 已經讓民眾失去耐心

歐美各國澳洲一直都有示威遊行要政府放棄管制措施

引用:
原帖由 殖民犬末日 於 2020-10-25 02:29 PM 發表

就看冬季 的 歐洲 美國  會怎麼樣
再來判斷疫情 發展

現在說什麼都為時過早了

更可怕的是
歐美因為一看是沒有強力封鎖
這樣來回半限制的 已經讓民眾失去耐心

歐美各國澳洲一直都有示威遊行要政府放棄管制措施
經驗話俾我哋知
要去死嗰啲人
千祈唔好阻住佢
救唔到佢之餘
死嘅通常變咗係阻佢嗰個!