• 瀏覽: 25,040
  • 回覆: 280
+14
十卜你要有骨氣,咪簽齊齊下崗,一野打爛個飯碗!否則就解散工會,宣誓支持國安法,自動按公司offer 減多一成,

黃私當日玩香港人,今日自食其果

毒媒犯民政棍不斷將每樣事政治化,製造更多反政府市民反政府而獲取紅利(選票),香港人冷靜思考下我們需要什麼?呢d政棍為社會民生又做過什麼?不要淪為犯民政棍利用上位嘅工具。

工會喎,好巴閉呀🤣🤣🤣

引用:
原帖由 bonod 於 2020-10-24 08:32 AM 發表
有瘦雞餐唔食係要逼公司同你揸正來做, 咁咪食勞工法例餐囉
只補1個月薪金即走, 用MPF來對沖遣散費囉
咁既時勢信工會政棍只會做烈士葬公墓
一早要甘啦,公義呀馬

你啅淫死咗咩?點解唔出嚟幫會員爭取權益?不如發動全港罷工聲援CX曱甴員工....

間公司同個行業都睇唔到起息,反正都係咁,再講班友手中亦冇籌碼,唔簽公司都唔會痛,當日玩攪炒,以為公司冇佢唔得亦大把銀紙燒,而家燒干燒淨,玩撚完

尋晚睇新聞, 國泰內部郵件講明冇得傾。條工會嘅傻西話要去咨詢勞工處同法律意見至採取下一步行動....
低能的, 宜家係改合約, 你咪唔簽囉, 唔簽即係即炒....
人地跟足勞工法例去做, 有乜好跟進???
根本無談判籌碼, 以為自己工會巴屎閉, 最叻咪又玩罷工.... 到時唔簽果班被攬炒, 佢自己就撈政治本錢, 國泰班傻仔仲信工會

罷工(以前最拿手戈招現在行唔通)

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-10-23 11:53 PM 發表
拒簽新約員工賠償要同裁員看齊, 即係輸打贏要. 唔好咁on9.
即係唔簽 仲慘過被炒

咁被炒果個 可能仲著數過留低既人

如果唔想簽 又冇得同被炒體齊

如果本身都唔想接受新約 果時寧願被炒仲著數

留低又要接受不合理待遇 趁後生好走啦

又話寧願減薪都想保住份工,到真係減薪果時又話寧願被裁
可惜員工係唔可能自己揀減薪及被裁的

引用:
原帖由 老納 於 2020-10-24 08:11 AM 發表
你哋工會根本就無嘢可以同公司傾,你估而家好好景?可以靠工業行動去拖死公司?現在應該叫會員俾心機幫公司搵錢,亦要幫被炒的同事轉工或提供經濟上的支援!啲工會代表真係無腦
呢啲政治工會只識攪罷工,其他冇樣識....

引用:
原帖由 testfriend 於 2020-10-23 11:40 PM 發表
而家都無飛機開,唔簽咪炒囉,復飛先再請人,而家通街被炒嘅空中服務員,未計學生
將來登廣告請人,又大把人申請,唔怕無人

跟足勞工法例,用Mpf 對沖埋都仲得…

只要睇通佢話已有足夠員工簽左新約,就明白工會啲友仔無籌碼傾啦,飛都無得飛,唔減人工唔通加咩?

引用:
原帖由 加燦 於 2020-10-24 08:13 AM 發表
做曱甴要有骨氣, 一於拒簽.
但事實上人形曱甴係最冇骨氣....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]