• 瀏覽: 23,253
  • 回覆: 280
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 wow... 於 2020-10-23 11:45 PM 發表

工會做乜要問勞工署意見?政府的意見可信嗎?你地咪唔信政府同反政府的嗎?
其實佢地係去勞工署登記揾工之麻。

!!!!!!!!!!!!!!!!!!
曱甴又俾職工盟跣一獲

引用:
原帖由 虎門叮噹 於 2020-10-24 07:23 AM 發表

食完肥雞餐再簽新約得唔得
航空業規模縮水九成飛機多到泊去沙漠, 可以去沙漠見工呀

回覆 引用 TOP

好想知道最後有幾多人唔簽
求跟進

回覆 引用 TOP

你哋工會根本就無嘢可以同公司傾,你估而家好好景?可以靠工業行動去拖死公司?現在應該叫會員俾心機幫公司搵錢,亦要幫被炒的同事轉工或提供經濟上的支援!啲工會代表真係無腦

引用:
原帖由 倉田哲夫 於 2020-10-24 08:07 AM 發表

曱甴又俾職工盟跣一獲
牛唔飲水唔禁得牛頭低 一班成日諗住攬炒得天下嘅員工 同罷工盟一拍即合

回覆 引用 TOP

鐘意玩嘢班舊人,唔好留喇,對佢地仁慈會害死自己

回覆 引用 TOP

做曱甴要有骨氣, 一於拒簽.

究竟要簽新合約那些員工是否黃色物體? 如果不是的話,國泰太衰格。

要建立全港教師政治取向資料庫
整頓司法機關,刻不容緩!

回覆 引用 TOP

唔好簽!搵李卓人聯合其他員工進行大罷工!

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-10-24 03:25 AM 發表

自行調更不計入「飛行時數」。

機艙服務員梁小姐(化名)指:「以後即使我短途機變成長途機,也只能有短途機的薪金

自行調更喎 如果公司叫你由短變長應該有喎
自行調更會唔會犯法? 好多曱甴空雞空鴨係唔准飛越大陸領空嗰噃.

回覆 引用 TOP

引用:
公司就指已有足夠員工簽新約,不簽只會按原有合約和勞工法例賠償
越遲簽越危,下一輪優先

香港曱甴,時代垃圾。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aj4577 於 2020-10-23 11:20 PM 發表

國泰航空大裁員後,獲留用的空中服務員要簽新合約,薪酬及福利減少。有工會與管理層會面,就新合約條款提出要求,公司就指已有足夠員工簽新約,不簽只會按原有合約和勞工法例賠償。

根據國泰的新合約,空中服務員底薪最多減四成,自行調更不計入「飛行時數」。有在國泰工作約七年的機艙服務員表示,不會簽新約。

機艙服務員梁小姐(化名)指:「以後即使我短途機變成長途機,也只能有短途機的薪金。如果我們現在不簽 ...
🤣🤣

風向轉左啦,執笠大晒。

👏👏👏👏👍👍👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aj4577 於 2020-10-23 11:20 PM 發表

國泰航空大裁員後,獲留用的空中服務員要簽新合約,薪酬及福利減少。有工會與管理層會面,就新合約條款提出要求,公司就指已有足夠員工簽新約,不簽只會按原有合約和勞工法例賠償。

根據國泰的新合約,空中服務員底薪最多減四成,自行調更不計入「飛行時數」。有在國泰工作約七年的機艙服務員表示,不會簽新約。

機艙服務員梁小姐(化名)指:「以後即使我短途機變成長途機,也只能有短途機的薪金。如果我們現在不簽 ...
國泰當然唔會妥協, 因為有五千幾人等緊呢班人放棄, 佢地就有得簽新約

惡曬公會唔知自己已經冇曬籌碼!仲以為以前咩
除左抵撚死外都冇野講佢地

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]