• 瀏覽: 23,254
  • 回覆: 280
  • 追帖: 1
自行調更不計入「飛行時數」。

機艙服務員梁小姐(化名)指:「以後即使我短途機變成長途機,也只能有短途機的薪金

自行調更喎 如果公司叫你由短變長應該有喎

人工減四成,即係人工比較市價高出四成但又唔值四成囉。
減係應該嘅

其実、個PM有無得修理架???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aj4577 於 2020-10-23 11:20 PM 發表

國泰航空大裁員後,獲留用的空中服務員要簽新合約,薪酬及福利減少。有工會與管理層會面,就新合約條款提出要求,公司就指已有足夠員工簽新約,不簽只會按原有合約和勞工法例賠償。

根據國泰的新合約,空中服務員底薪最多減四成,自行調更不計入「飛行時數」。有在國泰工作約七年的機艙服務員表示,不會簽新約。

機艙服務員梁小姐(化名)指:「以後即使我短途機變成長途機,也只能有短途機的薪金。如果我們現在不簽 ...
多你一個唔多,少你一個唔少,請君隨便🤭🤭

回覆 引用 TOP

支持拒簽

回覆 引用 TOP

大三罷阻機場
預左有此報啦

食完肥雞餐再簽新約得唔得

典解班員工唔快啲跟工會割席🤔🤔

On9,唔簽
而家搞事之後唔會請返,服從命令疫情過咗九成請番你因為唔使training。
好心唔好撚聽埋啲濕鳩政客講嘢啦!

引用:
原帖由 Watergor 於 2020-10-24 07:36 AM 發表

On9,唔簽
而家搞事之後唔會請返,服從命令疫情過咗九成請番你因為唔使training。
好心唔好撚聽埋啲濕鳩政客講嘢啦!
On9
以後請人就是用呢個合約
你現在唔想做

以後也不會想做

呢份工就係咁多,以後等其他接受到的人做啦

回覆 引用 TOP

工會真係玩攬炒,未炒果D員工想搞死埋,員工真係慘有個曱甴工會。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-24 12:14 AM 發表

工會 成日以為自己揸住五條煙係手 無料扮四條 
渣二仔底以為自己鋤緊大弟

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-10-24 12:38 AM 發表

幾年後搵新人加入教過仲好...
一次過換血,將搞事既全部清走,留返D真正做野既員工幫公司。

你吾簽, 出面咁多舊有同伴成為你揾工競爭者, 咁有骨氣吾好簽, 回想你當日咁有霸氣罷工攬炒。

回覆 引用 TOP

職工盟死撚咗去邊?仲唔攪大罷工。

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-10-23 11:30 PM 發表

工會收皮啦,完全沒有談判籌碼,跟勞工法例賠償你肯唔肯
跟勞工法例賠償
合法例,即是自己唔撈送一個月糧+長期服務金,其他乜都無

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]