• 瀏覽: 23,262
  • 回覆: 280
  • 追帖: 1
🐔飛鴨有工做就偷笑,你們做了什麼,香港人心中有數,唔做就死遠些。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aj4577 於 2020-10-23 11:20 PM 發表

國泰航空大裁員後,獲留用的空中服務員要簽新合約,薪酬及福利減少。有工會與管理層會面,就新合約條款提出要求,公司就指已有足夠員工簽新約,不簽只會按原有合約和勞工法例賠償。

根據國泰的新合約,空中服務員底薪最多減四成,自行調更不計入「飛行時數」。有在國泰工作約七年的機艙服務員表示,不會簽新約。

機艙服務員梁小姐(化名)指:「以後即使我短途機變成長途機,也只能有短途機的薪金。如果我們現在不簽 ...

回覆 引用 TOP

仲工會 工會就係搞罷工搞到你班友仔無埋份工

附件

20201024_132258.jpg(147.88 KB)

2020-10-25 05:07 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LWCW 於 2020-10-24 04:35 PM 發表

要有骨氣。最多執埋間公司
D曱甴可以放心, 呢點好難發生.

回覆 引用 TOP

記住堅持,唔好簽,一蚊都唔好少。

引用:
原帖由 abcde2008 於 2020-10-25 20:26 發表

記住堅持,唔好簽,一蚊都唔好少。
如果硬要CX俾番賠儐金,可能真係會被列入黑名單,香港重開後再請人都未必會請佢地。得不償失。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你假誠 於 2020-10-24 21:55 發表

支持唔簽
睇僱用條款好似無以荊咁好,唔簽就會無了一份工。

但如果已停了半年或以上,根本簽唔簽本人都唔影響,反而再走去追賠償,就好似惡客咁樣,以後都唔洗想入番CX做。

不如唔簽的人就咁走人,簽就繼續做,將來如果CX再請人,都可以多一個選擇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-10-24 07:26 AM 發表

典解班員工唔快啲跟工會割席🤔🤔
係啲工會日日出嚟擦存在感!
根本都冇人理佢哋!

引用:
原帖由 abbalau 於 2020-10-26 03:25 PM 發表

係啲工會日日出嚟擦存在感!
根本都冇人理佢哋!
咁快啲選過個新工會真正代表職工🤔🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fcw99 於 2020-10-24 09:30 AM 發表

罷工囉,你班黃畜都慣啦
no la, 今次玩乃死吾走,逼爆腳汰城。

!!!!!!!!!!!!!!!!!!

回覆 引用 TOP

佢地真的好愛公司,唔簽新約等炒,請少個救公司。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]