• 瀏覽: 21,785
  • 回覆: 288
引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 23-10-2020 09:29 PM 發表
台灣殺人案疑犯陳同佳在本港出獄滿一年,潘曉穎母親今日向傳媒透露,台灣當局已經已就案件與她聯絡,表示願意誠意地與香港警方坐下來商討刑偵移交資料及投案安排,現時等待香港警方聯絡。民主黨立法會議員涂謹申認為,現時台方已表示願意商討,為了一名港人女子遇害案件的公義得以彰顯,港府沒理由不答應,否則是說不過去。

對於保安局指出解決事情的第一步是台方批准陳同佳入境,涂謹申認為,港府就交接安排設立此先決條件十分 ...
塗議員,我唔明白點解要香港同台灣傾,既然台灣 ok,你推佢去台灣咪得囉!係到日吠夜吠講條撚

呆灣菜又玩証治行先,不知所謂

政治大於正義,呆灣等阿爺收拾啦

呆灣果然痴痴呆呆

傾咩撚野? 批個入台證都唔肯, 台灣有誠意? 如果平時有殺人犯到警署自首, 唔通警察仲會同你講, 坐低傾下先, 有好多細節我都要傾架, 所以我唔拉得你架咁呀? 而家擺明台灣玩野講到好似香港錯咁

塗議員,你唔係反對逃犯條例咩?點解咁落力呀?

引用:
原帖由 炎小子 於 2020-10-23 11:29 PM 發表
明明陳同佳自己去台灣投案就可以解決,都唔知有咩好商討?行一步就可到終點,係都要繞一大圈。
台灣利用呢單野玩政治呀,先係令香港政府中計走去搞逃犯修訂,一修訂就同一時間適用於台灣同大陸,咁就俾位泛民入,話係送中,再搞示威整死香港,用香港問題爭取國際支持台獨。宜家又想搞野,只要香港照做,台灣就會向國際聲稱大陸間接承認台灣係國家,咁台灣就可以向聯合國要求承認台灣既獨立國家地位。之後大陸武統就變成侵略,美國同盟友出兵更易得到自己國家人民既支持。

成件事係一個局,香港政府已經衰咗一次,再衰就大陸都唔會忍,直接取消一國兩制,派人黎管治香港。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-10-23 10:05 PM 發表

你諗得太簡單啦!!
有幾複雜呀 阿柒

笑話。台灣係自己決定通諿佳哥,唔係應香港要求。而家佳哥自願去投案,為何一定要香港配合?仲有乜嘢好配合?

老實講啦,有乜嘢需要同香港警方商討呢?個犯自己去台灣自首,到時咪問個犯問到夠囉,使鳩香港警方答咩?
況且,台灣都出咗通緝,卻又唔比個犯自己去台灣,呢樣就已經代表台灣在玩嘢啦,潘媽仲好意思鬧香港政府,應該鬧台灣政府,直接向台灣政府施壓先至係路。
塗狗就更加唔使講啦,關佢狗事,若果我係潘媽,一定吊條塗狗多鳩事!

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-10-23 09:29 PM 發表
台灣殺人案疑犯陳同佳在本港出獄滿一年,潘曉穎母親今日向傳媒透露,台灣當局已經已就案件與她聯絡,表示願意誠意地與香港警方坐下來商討刑偵移交資料及投案安排,現時等待香港警方聯絡。民主黨立法會議員涂謹申認為,現時台方已表示願意商討,為了一名港人女子遇害案件的公義得以彰顯,港府沒理由不答應,否則是說不過去。

對於保安局指出解決事情的第一步是台方批准陳同佳入境,涂謹申認為,港府就交接安排設立此先決條件十分 ...
只係睇陳X佳有安全屋住就知道唔係咁簡單,人地一早話傾港苦又唔傾

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-10-23 09:29 PM 發表

屌那媽西柒頭呆灣!
商條撚柒討咩!
出張入台証比陳同隹,
等佢去自首咪搞撚掂囉!

引用:

傻豬,香港答應咪中蕉囉

引用:

逃議員混淆視聽

有心自首偷渡去都會去

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]