• 瀏覽: 89,884
  • 回覆: 1,406
  • 追帖: 4
+19
中國外交部發言人趙立堅周五(23日)在例行記者會上宣布,指中國外交部將考慮不承認英國國民海外護照(BNO)作為有效旅行證

哈哈,持BNO人士將(有出無入)
好好好,非常好!!!

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 1023_00952_001.html

順應天命而盡力為 ,凡事做人不問良心莫問鬼神 ,
只要努力定能找到自己的一片天空

我們的煩惱本空,罪業本無自性,識心寂滅,沒有妄想動念處,就是正覺,就是佛道。
如果能夠保持一顆平實不亂的真心,佛性當下就會開顯。
好,封班黃人曱甴後路,免衰咗就返香港攞福利,制造納稅人包袱

咁即係唔可以用入境?

但入境用回鄉證噃

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-23 16:42 發表
中國外交部發言人趙立堅周五(23日)在例行記者會上宣布,指中國外交部將考慮不承認英國國民海外護照(BNO)作為有效旅行證

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20201023/photo/bkn-20201023162214993-1023_00952_001_01b.jpg?20201023163928

哈哈,持BNO人士將(有出無入)
好好好,非常 ...
講笑咩, 現實香港係用身份證入境的.

講笑?咁你用嘜入境英國?在外國留超過半年,返香港後睇吓特區護照,唔該向入境處解釋

慢慢玩,放心。今次用BNO走嘅,可能失港人新份啦!

引用:
原帖由 cskch 於 2020-10-23 04:47 PM 發表

兄台,出境後係外國用乜証件買回程票?

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-10-23 16:54 發表
慢慢玩,放心。今次用BNO走嘅,可能失港人新份啦!
唔洗咁快兩,三年後才實行, 等佢地走又唔係!! 回又唔係!!

即係港人要去外國嘅話,買機票和入機場禁區要用特區護照,只出示BNO不能購票和登機,無特區護照嘅快去申請喇

不清楚如何運作,要等阿爺公佈細節才評論。

等香港政府班垃圾官死得,希望亞爺出手,取消班友香港身分,免得在英國人財兩失後,死返香港攞福利,做成中國香港日後負擔

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-23 16:55 發表

兄台,出境後係外國用乜証件買回程票?
一般買機票唔睇passport 的. 當然係機場出境, 佢會問你拿証件咯.

其實英國"移民" 果批人係用BNO Visa 而唔(一定)係BNO. 即特區護照+可居留英國的VISA

唯一可以做係拿了BNO Visa 會取消永久居民身份. 取消BNO 都無用.
或者拿任何福利投票都要Declare 自己無拿BNO Visa 等等.

引用:
原帖由 cskch 於 2020-10-23 04:47 PM 發表

身分證祗可以出入境
但唔通你係用身分證買機票辦登機?

我贊成撤銷BNO,作為有效旅行證件

在香港海關用香港身分證出入境,用BNO護照在英國出入境,好似冇問題喎。🤔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]