• 瀏覽: 90,126
  • 回覆: 6
  • 追帖: 4
+19
引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-10-23 04:57 PM 發表
即係港人要去外國嘅話,買機票和入機場禁區要用特區護照,只出示BNO不能購票和登機,無特區護照嘅快去申請喇
正確。無特區護照,入唔到機場禁區,點出境呢?

但取消港人身份先最有效,因為太多港人移咗民又返黎香港搵著數。

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2020-10-23 06:49 PM 發表

外籍點解唔可以係香港居民?香港 d 國際學校咁多學生即刻遞解出境?
你講咩呀,宜家話取消香港永久居民身份呀,即係唔可以享有永久居民既福利同權利,但唔代表佢地唔可以喺香港繼續生活嫁。

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2020-10-23 06:51 PM 發表

香港咁多外國人黎做嘢,係咪全部遞解出境?仲有咁多外籍警察、公務員、政府機構如港交所僱員呢?
佢地係繼續用簽證留喺香港,只係無永久居留權,你到底明唔明嫁?

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2020-10-23 06:53 PM 發表

陶輝係咪即刻遞解出境?

香港永久居民身份與國籍有何關係?唔通你覺得香港係國家?你想搞港獨呀?
宜家講改例,要成為香港永久居民,必須放棄其他國籍,申請永久居留權,要先入籍成為中國公民,然後先可以成為香港永久居民。

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2020-10-23 06:58 PM 發表

你搞港獨嗎?大陸人黎到香港一樣都係中國國籍,何來雙重國籍呀?
大陸唔承認雙重國籍,所以大陸人移民外國,係要放棄中國國籍的。但香港唔係國家,所以放棄既係戶籍,唔係國籍。

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2020-10-23 06:56 PM 發表

基本法
第三十一條

香港居民有在香港特別行政區境內遷徙的自由,有移居其他國家和地區的自由。
無錯,宜家係有移居自由,無人阻佢地移居,只係移居後收番香港永久居留權。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-23 07:02 PM 發表

香港係中國境內的一個城市。
而香港嘅國防及外交是屬於中共中央直接管理的。
正解。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]