• 瀏覽: 90,234
  • 回覆: 33
  • 追帖: 4
+19
中國外交部發言人趙立堅周五(23日)在例行記者會上宣布,指中國外交部將考慮不承認英國國民海外護照(BNO)作為有效旅行證

哈哈,持BNO人士將(有出無入)
好好好,非常好!!!

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 1023_00952_001.html

順應天命而盡力為 ,凡事做人不問良心莫問鬼神 ,
只要努力定能找到自己的一片天空

我們的煩惱本空,罪業本無自性,識心寂滅,沒有妄想動念處,就是正覺,就是佛道。
如果能夠保持一顆平實不亂的真心,佛性當下就會開顯。
引用:
原帖由 cskch 於 2020-10-23 04:47 PM 發表

講笑咩, 現實香港係用身份證入境的.
兄台,出境後係外國用乜証件買回程票?

引用:
原帖由 cskch 於 2020-10-23 05:01 PM 發表

一般買機票唔睇passport 的. 當然係機場出境, 佢會問你拿証件咯.

其實英國"移民" 果批人係用BNO Visa 而唔(一定)係BNO. 即特區護照+可居留英國的VISA

唯一可以做係拿了BNO Visa 會取消永久居民身份. 取消BNO 都無用.
或者拿任何福利投票都要Declare 自己無拿BNO Visa 等等. :smi ...
我哋等住睇,中共做事是(絕不婆媽)的,不像香港班庸官,太多利益在。。。

引用:
原帖由 dicky201314 於 2020-10-23 06:37 PM 發表

bno是英國護照。。。發行是英國,
世界會因中國取消而跟從嗎?
世界?英國同歐盟因脫歐問題反緊面啦!
難道兄台嘅世界只剩下英國、日本、印度、加拿大、澳洲沒美國?
呀!忘記咗呆灣添,但可惜灣灣不是一個獨立國家!

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2020-10-23 06:45 PM 發表

如何修例?如何阻止香港永久居民返香港?
太簡單了,係乜年乜月起,由海外入境華人必須出示除香港身份證亦需同時出示有效旅遊證件。

若發時是使用BN(O)出境的,一律取消香港居民身份證。。。
細節可以再補充。。。

以上內容在下都諗到,兄台你估中央諗唔諗到!?

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-10-23 06:53 PM 發表

英國搞得ED野都預左接波
唔會,當年歐美等國根本發夢都無諗過,今日嘅中國會咁強大。。。
亦無諗過今日嘅歐美會經濟如此低迷。。。

日前歐美等國巳講到明早接收,有錢及有才能的人。。。
無錢無才能嘅人,就算比你過去咪好似去德國條女咁,被人強姦完仲要講大話,多謝人囉!🤣

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2020-10-23 07:00 PM 發表

大陸唔承認雙重國籍,所以大陸人移民外國,係要放棄中國國籍的。但香港唔係國家,所以放棄既係戶籍,唔係國籍。
香港係中國境內的一個城市。
而香港嘅國防及外交是屬於中共中央直接管理的。

在下只知若持BNO出境,中央一句話唔比返嚟,相信佢哋比死更難受,更何況如今排華咁利害。。。
另,歐美肺炎咁利害,有BNO啲人敢去咩!?
無錢無勢個啲去到又被人打,又強姦又淋屎,依家咁BNO友講就叻,但咪攪到依家都留晒係到。。。
連一早移晒民嗰批鬼畜奴都走晒返香港幾個月啦!點解唔返歐美呀!?
因為知道返親去死路一條唄!

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-10-23 07:20 PM 發表

對方唔係用bno出境咁點
咁即係用特區護照囉。。。
英國佬講明要用BNO過去先有(優惠)唄!
咁你又要英國佬改古仔!?

引用:
原帖由 nansh338 於 2020-10-23 07:21 PM 發表
支持全球不承認中國護照囉
都好噃!
叫幾時叫埋老美啲財團撒廠呢?
又幾時叫埋特朗普係上海同海南島撒資呢!?
係就叫埋台灣出兵打返大陸呀!
等緊唄!

係,但不包括叛國賊及間諜!

引用:
原帖由 lostboyz 於 2020-10-23 11:19 PM 發表

基本法保障咗香港人出入境自由。
係,但不包括叛國賊及間諜!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-10-24 01:34 AM 發表

舉個例子你就明白..........!!
你用美國護照出境香港..........之後用BNO入境英國.........!!
美國會問你.........為什麼無入境英國記錄..........有出境英國印章..........!!
玩不好連美國護照都弄沒了........!!

所以你只可以選擇特區護照.........不是明擺着嗎....!!
一個國基本就是三個一
一>同一種的旅遊證件
二>同一種的身份證
三>同一種的貨幣

引用:
原帖由 邦之星 於 2020-10-24 09:44 AM 發表
大陸真係好驚
哈哈,係真係好驚啲人唔走

引用:
原帖由 nansh338 於 2020-10-23 11:28 PM 發表

香討5毛畜記得唔好去日本歐洲旅行呀
哈哈,中國夠膽唔承認BNO,但從看聽唔見,歐美敢唔承認中國護照及特區護照唄!
依家歐盟都想中國人去佢到玩唄!

BNO就肯定等收皮的,正如港元及澳門紙。。。
而且香港市民持有有效旅遊證件,鍾意去邊就去邊,無一個政府會干涉的,前提係(有效)!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]