• 瀏覽: 83,792
  • 回覆: 1,406
  • 追帖: 6
樓主,你🍇嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-23 04:42 PM 發表

中國外交部發言人趙立堅周五(23日)在例行記者會上宣布,指中國外交部將考慮不承認英國國民海外護照(BNO)作為有效旅行證

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20201023/photo/bkn-20201023162214993-1023_00952_001_01b.jpg?20201023163928

哈哈,持BNO人士將(有出無入)
好好好,非常 ...
師兄 請問一星期內武統機會大嗎?

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2020-10-23 05:07 PM 發表

去英國做牛做馬...
到時想回流香港,可能已修例唔俾入境.
英國又唔批永久居民身份..
咁真係要在英國申請做難民.

隔離戴FULL GEAR既是否鬼..
派裝備那位是否係鬼...
派八達通,禮卷那個人是否又係鬼..
TELEGRAM內又有多少係鬼..
朋友被捉,會唔會篤灰,
戴口罩可能係鬼..唔戴又怕被人起底..
香港不能持BNO但可持英國護照?加拿大護照?

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-23 04:42 PM 發表

中國外交部發言人趙立堅周五(23日)在例行記者會上宣布,指中國外交部將考慮不承認英國國民海外護照(BNO)作為有效旅行證

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20201023/photo/bkn-20201023162214993-1023_00952_001_01b.jpg?20201023163928

好好好,非常 ...
可以用BNO返中國?

香港人出入境應該身份證就得,返大陸就用回鄉證

應該移民外國的人取消中國人身份仲實在

引用:
原帖由 年月是流水 於 2020-10-23 05:22 PM 發表

航班名單send過來香港已經ban咗,什麼BNO? 什麼來的
夠彊就照起飛,飛到來唔俾降落
哦,了解,即是香港海關話飛機上有乘客沒有持有效護照登機,唔准飛機入境。😂😂😂

好彩冇續BNO

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-23 17:26 發表

到時想回流香港,可能已修例唔俾入境.
英國又唔批永久居民身份..
咁真係要在英國申請做難民.
咁就死得啦...到時錢用晒...工又搵唔到...做掃街咩

我係現代人
引用:
原帖由 freemind1 於 2020-10-23 04:53 PM 發表

講笑?咁你用嘜入境英國?在外國留超過半年,返香港後睇吓特區護照,唔該向入境處解釋
即是有HK永久居民身份證,在外國逗留over 半年,返港要解釋?

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-23 05:04 PM 發表

在香港海關用香港身分證出入境,用BNO護照在英國出入境,好似冇問題喎。🤔
雖然過到關口,但冇有效旅行證件係上唔到飛機的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2020-10-23 05:30 PM 發表

咁就死得啦...到時錢用晒...工又搵唔到...做掃街咩
去難民營食洋腸維生...

男既唯有賣菊花..

隔離戴FULL GEAR既是否鬼..
派裝備那位是否係鬼...
派八達通,禮卷那個人是否又係鬼..
TELEGRAM內又有多少係鬼..
朋友被捉,會唔會篤灰,
戴口罩可能係鬼..唔戴又怕被人起底..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-10-23 05:27 PM 發表

可以用BNO返中國?

香港人出入境應該身份證就得,返大陸就用回鄉證

應該移民外國的人取消中國人身份仲實在

😵😵😵

唔排除中國不再承認BNO為旅行證件,變相係當BNO為英國籍。在香港基本法本身不承認雙重國籍下,如香港人不放棄BNO﹐就要放棄/被取消中國籍。
到時英國就要給予BNO英國居留,否則呢批冇左中國籍嘅人,就會變成難民。
而其他"非BNO"而擁有外國護照嘅香港永久性居民,中國/香港政府繼續只當這些外國護照為旅行證件(即在中國地區不承認你外國身份,沒有外國領事保護權)﹐所以不會受到影響。
簡單講:
BNO: 中國承認你係英國人,所以你不再係香港人,請放心去英國做英國人 (唔駛等5+1﹐因你只有英國收留)
其他外國護照: 在中國地區繼續只係旅行證件,亦只當你係中國籍嘅香港人

只要之後香港政府宣佈,BNO被視為英國籍,而BNO持有人如取得BNO英國簽證後,必需放棄中國籍,一心想快啲取得英國居留權嘅港人,我相信唔少馬上會放棄中國籍,以便唔駛等5+1﹐到時你話英國政府會點呢?收唔收呢啲港人呢?
所以邊駛限制呢樣嗰樣,直情任你走,同時幫你加快攞英國永居,到時呢班港人記得多謝中國呀。

引用:

好好好,非常 ...
你咪唔好認囉, 哈哈哈, 無人CARE

真是荒謬, 把自己看得那麼高

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-23 05:28 PM 發表

哦,了解,即是香港海關話飛機上有乘客沒有持有效護照登機,唔准飛機入境。😂😂😂
exactly.....
拎唔到permission班機唔起得
所以唔係英國認唔認問題
中國唔認即係本野廢咗
一係去左英國唔好返
如果要返一係拎返本特區護照
一係諗方法申請到歐盟護照上機
若果拎BNO真係要講句sorry
航空公司都唔會俾你上機
因此未去到所謂用身份證入境香港嗰part已經瓜左

在線時間 Monday to Friday : am:11:30-pm:5:30
無乜野唔好搵我,有野都唔好搵我
3Q
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]