• 瀏覽: 90,049
  • 回覆: 1,406
  • 追帖: 4
+19
引用:
原帖由 愚人之石 於 2020-10-23 04:46 PM 發表
咁即係唔可以用入境?

但入境用回鄉證噃
唔係用身份證入境咩

鷹角佬諗住拿拿淋快手快腳,食鋪四番糊,點知連雞糊都唔出沖俾你食

引用:
原帖由 cskch 於 2020-10-23 05:01 PM 發表

一般買機票唔睇passport 的. 當然係機場出境, 佢會問你拿証件咯.

其實英國"移民" 果批人係用BNO Visa 而唔(一定)係BNO. 即特區護照+可居留英國的VISA

唯一可以做係拿了BNO Visa 會取消永久居民身份. 取消BNO 都無用.
或者拿任何福利投票都要Declare 自己無拿BNO Visa 等等. :smi ...
我哋等住睇,中共做事是(絕不婆媽)的,不像香港班庸官,太多利益在。。。

去英國做牛做馬...

特區護照+bno visa? 呢個世界講底氣,我唔承認你bno,即立例唔認bno visa,仲可以即消你身份。今時今日,中國仲怕英國佬咩,鴉片戰爭呀?我睇你英國敢唔敢博

中國外交部唔承認BNO作為有效旅行證件,無論任何人手持BNO在出入香港境都冇鳩用,可能持BNO人士要向宗主國求助啊~

引用:
原帖由 racyhk 於 2020-10-23 05:02 PM 發表

身分證祗可以出入境
但唔通你係用身分證買機票辦登機?
除非香港政府話不承認用香港發出嘅BNO護照所購買嘅機票,咁就有機票都出唔到香港。。??

引用:
原帖由 cskch 於 23-10-2020 16:47 發表

講笑咩, 現實香港係用身份證入境的.
師兄我都笑L到噴左啖奶茶出黎. 班腦殘真係唔係扮白痴喎..... 香港入境用身份證佢地原來唔知.....
香港出境亦有特衰護照.... 人地本BNO係拎黎比英國睇你持有效證件黎做野ONLY....
佢地係咪蠢到咁......

引用:
原帖由 年月是流水 於 2020-10-23 05:16 PM 發表

揸住本中國唔承認既BNO係其他國家連回港航班都上唔到
其他國家唔知,佢地可以在英國搭英航回港的,小陰蒂國唔會話唔承認BNO唔准上機啩。😂

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-23 04:55 PM 發表

兄台,出境後係外國用乜証件買回程票?
假設,買機票用香港特區護照,去到英國,就出示BNO,可不可以呢?如果可以,香港撤銷BNO證件,就冇乜效用。🤔

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-23 04:42 PM 發表
中國外交部發言人趙立堅周五(23日)在例行記者會上宣布,指中國外交部將考慮不承認英國國民海外護照(BNO)作為有效旅行證

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20201023/photo/bkn-20201023162214993-1023_00952_001_01b.jpg?20201023163928

哈哈,持BNO人士將(有出無入)
好好好,非常 ...
未來續特區護照要填一個選項,是否擁有BNO..

故意欺騙填沒有既,被發現會被控假文書罪,最高14年監禁...

入香港不是用身份証嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]