• 瀏覽: 12,908
  • 回覆: 198
  • 追帖: 1
+5
台灣殺人案疑犯陳同佳因洗黑錢罪在港服刑,今天(23日)是他刑滿出獄一年。死者潘曉穎母親昨晚(22日)發布錄音,稱今天為陳同佳赴台投案的最後限期,過限期後仍未能投案將不會為他求情。協助陳同佳的聖公會教省秘書長管浩鳴表示,現在問題非陳同佳不願赴台,而是暫時未有辦法取得簽證,因此未能在今天起行,稱陳同佳也十分無奈,望潘母能明白和理解。

管浩鳴表示,陳同佳一直對於赴台灣自首意願沒有改變,又稱潘曉穎母親最近表示願意為他求情是非常好的事。他指出,陳同佳的律師團隊正努力與有關部門協商,希望能盡快解決赴台自首的入境安排。

潘母一方:台方曾接觸潘母
潘母一方表示,台方已接觸潘母,稱願意與香港警方商討刑偵移交資料及投案安排,現只等待香港警方聯絡潘母。

保安局發言人回應,解決事情的第一步是台方批准陳同佳入境,這權力只在台方手中;只要陳同佳獲准入台,即使是原則上批准,台方可經警務聯絡渠道通知港方,雙方警務單位可隨即展開行程安排的研究。保安局又稱,自動投案和司法協助是兩件獨立事情,司法協助從來不是接受投案的先決條件,而香港有關司法協助的條例並不適用於台灣,政府不可能違反法例,台方理應知道,而台方以司法協助作投案前設完全不合理、不可行。

幾時先飛呀X佳
香港市民先最無奈

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20201023/s00001/1603422327454/陳同佳案-陳同佳出獄滿一年-管浩鳴-仍未獲簽證未能赴台

仆街呆灣唔俾佳佳入台證,點飛呀???

如果在台灣轉機, 陳同佳在禁區等候被捕, 可不可以?

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-10-23 05:04 PM 發表
可能要學

12 瞞徒咁

坐快艇去呆灣

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-10-23 05:04 PM 發表
無錯
依家好明顯係呆灣玩野

台灣唔係有落地簽証?

佢有心就買飛機票,直接去臺灣做落地簽證,去到臺灣,睇下臺灣當局俾唔俾佢入境咪知囉,如果唔俾佢入喺度賴死唔走做成新聞,

引用:
原帖由 Matt1221 於 2020-10-24 12:59 AM 發表
台灣唔係有落地簽証?
落地一定會簽到比你?

相互法律協助的安排 (arrangements for mutual legal assistance)指 ——
(a)適用於 ——
(i)香港政府與香港以外地方的政府(中央人民政府或中華人民共和國的任何其他部分的政府除外)的安排;或
(ii)香港與香港以外地方(中華人民共和國的任何其他部分除外)的安排;及  (由1999年第71號第3條修訂)

好明顯台灣知道香港司法協助係唔包括台灣啦,因為香港唔當台灣係國家。

引用:
原帖由 casalex 於 2020-10-24 01:06 AM 發表
佢有心就買飛機票,直接去臺灣做落地簽證,去到臺灣,睇下臺灣當局俾唔俾佢入境咪知囉,如果唔俾佢入喺度賴死唔走做成新聞,
香港 台灣有邊個唔識佢?
呆灣人要玩野點去都冇用

其實佢哋係諗住台灣俾乜嘢簽證陳同佳去台灣?  旅遊、商務、學生、工作?  好似冇自首、投案簽證呢樣嘢。

我當你有簽證,係咪買機票自由行咁自己 check-in, boarding?  你去台灣見隔離機位嗰個係陳同佳會有乜嘢感覺?  航空公司驚唔驚佢個脅持人質要求改飛去第二個國家?  出咗事保險賠唔賠?

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 23-10-2020 14:04 發表
台灣殺人案疑犯陳同佳因洗黑錢罪在港服刑,今天(23日)是他刑滿出獄一年。死者潘曉穎母親昨晚(22日)發布錄音,稱今天為陳同佳赴台投案的最後限期,過限期後仍未能投案將不會為他求情。協助陳同佳的聖公會教省秘書長管浩鳴表示,現在問題非陳同佳不願赴台,而是暫時未有辦法取得簽證,因此未能在今天起行,稱陳同佳也十分無奈,望潘母能明白和理解。

https://fs.mingpao.com/ins/20201023/s00001/4206a2b9d5a3c933959bce44cf036cb0.jpg ...
正!終於回復自由身!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-10-24 02:19 AM 發表
其實佢哋係諗住台灣俾乜嘢簽證陳同佳去台灣?  旅遊、商務、學生、工作?  好似冇自首、投案簽證呢樣嘢。

我當你有簽證,係咪買機票自由行咁自己 check-in, boarding?  你去台灣見隔離機位嗰個係陳同佳會有乜嘢感覺?  航空公司驚唔驚佢個脅持人質要求改飛去第二個國家?  出咗事保險賠唔賠?
攞咩脅持人質?
飛機上d膠刀膠叉定攞佢個大名要脅???🤣🤣🤣

叫佢快啲搬出安全屋仲實際啦。

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-10-23 02:04 PM 發表

https://fs.mingpao.com/ins/20201023/s00001/4206a2b9d5a3c933959bce44cf036cb0.jpg ...
台灣俾佢入境未?! 條潘太好似公仔甘,趴趴走

主題標籤 #保安局
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]