• 瀏覽: 3,523
  • 回覆: 45
+2
俄羅斯總統普京稱,不排除與中國建立軍事同盟。

普京周四出席一個視像會議時形容,美國作為唯一超級強國的時代已經過去,中國和德國的政治及經濟影響力都正急起直追,逐漸上升至超級強國水平。

普京稱,雖然中俄目前沒需要建構軍事同盟,但理論上有可能成事,一反過去兩國避談合組軍事同盟的態度。

另外,俄羅斯向美國建議,將限制雙方部署核武等戰略武器的《新削減戰略武器條約》,無條件延長一年,但遭美方拒絕。普京就表示,希望美國新政府上台後,會跟俄方商討有關問題。

中俄軍事聯盟好快就連接成中俄伊巴超級軍團

到時就係尾國求歐盟幫拖

新聞來源連結:
http://news.tvb.com/world/5f9253ba335d19b83fe50b7e/普京稱不排除中俄建軍事同盟

飯要一口一口食
引用:
原帖由 1333333 於 2020-10-23 01:41 PM 發表
俄羅斯總統普京稱,不排除與中國建立軍事同盟。

普京周四出席一個視像會議時形容,美國作為唯一超級強國的時代已經過去,中國和德國的政治及經濟影響力都正急起直追,逐漸上升至超級強國水平。

普京稱,雖然中俄目前沒需要建構軍事同盟,但理論上有可能成事,一反過去兩國避談合組軍事同盟的態度。

另外,俄羅斯向美國建議,將限制雙方部署核武等戰略武器的《新削減戰略武器條約》,無條件延長一年,但遭美方 ...
屆時是契丹、露西亞、朝鮮、波斯和巴鐵等組成,是人類命運共同體的核心,只有港台的31看世界買外國紀錄片來抹黑這些國家

聽住先

老尾有得震,冇得訓

中國奉行獨立自主,不結盟不稱霸。
應該唔會同人搞軍事同盟。

普京又想擺中國上抬 做擋箭牌 轉移西方視線 係同盟就停止武器出口去印度越南先

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-10-23 14:37 發表

屆時是契丹、露西亞、朝鮮、波斯和巴鐵等組成,是人類命運共同體的核心,只有港台的31看世界買外國紀錄片來抹黑這些國家
呢個世界又再次分開兩大體系,
軸心vs同盟
華沙vs北約

家陣就係你所講嘅
5眼vs歐亞前共產及ec蘭世界

引用:
原帖由 遊鯤 於 2020-10-23 14:45 發表
講就係咁講, 中國以前夠話韜光養晦, 絕不出頭咯, e+咪又攪1帶1路、亞投行主動出擊!

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-10-23 14:40 發表
老尾有得震,冇得訓
第3次世界大戰之后唔知會變成點

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2020-10-23 02:52 PM 發表

講就係咁講, 中國以前夠話韜光養晦, 絕不出頭咯, e+咪又攪1帶1路、亞投行主動出擊!
呢啲係軍事項目 ??

引用:
原帖由 遊鯤 於 2020-10-23 02:45 PM 發表
結盟不等於想稱覇!

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2020-10-23 02:54 PM 發表

第3次世界大戰之后唔知會變成點
格局已形成,唔使打都知!

形勢使然

兩國既強項好唔同 結盟絕對有效益

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-23 02:56 PM 發表

呢啲係軍事項目 ??
經濟戰?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]