• 瀏覽: 40,585
  • 回覆: 4
+49
引用:
原帖由 小張自強 於 2020-10-23 11:30 AM 發表
紀念中國人民志願軍抗美援朝出國作戰70周年大會,早上在北京人民大會堂舉行。 國家主席習近平發表講話時指,這場偉大的戰爭抵禦帝國主義侵略擴張,捍衛新中國安全,保衛中國人民和平生活,穩定朝鮮半島局勢,維護亞洲和世界和平。 習近平表示,抗美援朝戰爭是在交戰雙方力量極其懸殊條件下進行的一場現代化戰爭,當時中...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1556286_1_L_20201023112227.jpg
你都腎腎地....! 而家係打內戰呀...又邊有話係侵略架....!
你連乜野係侵略都唔識...就唔好開埋呢啲低能帖咁無腦啦....!

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2020-10-23 02:19 PM 發表
贏咗美國? 係嘅就唔會仲有南韓喺度啦
中國當年無打贏美國...只係中國令到美國要死死氣氣咁敗走之嘛....!
我咁樣講你又係咪會啱聽啲呢....!

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2020-10-23 03:37 PM 發表

實情係, 大陸贏不了美國佬, 美國佬亦贏不了大陸.
問題係, 習大大話打破美軍不可戰勝神話, 打破了嗎? 有, 越戰囉, 唔關韓戰事喎
你咁樣講野又真係好惹笑....!
以你啲邏輯思維...係咪要美軍被中共軍完全殲滅晒...咁至算係戰敗....?
當年美國要死死氣氣咁撤軍敗走...咁仲唔算係輸左呀....!
打個比喻..就好似兩個人打交...其中一方打打下要棄戰走人...咁唔係當佢輸左...唔通係當佢贏左呀....!
以你既諗法...又係咪一定要將對方監生打死...咁至算係場交打贏左呢....!

引用:
原帖由 200888 於 2020-10-23 08:24 PM 發表
曱甴企係解放軍營門口鳩叫,唔撚敢入去,睇住12瞞逃係深圳等死,連過關番大陸都唔敢,只識對住鏡頭吠吠吠,快啲去商場唱首耶撚歌,平衡吓自卑心先啦
Ching你呢番說話堅好笑...我真係睇完都忍唔住笑左出嚟....!

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-10-23 08:58 PM 發表

聯軍任務只係打退入侵者,打到佢談判,誰勝誰負,自圓其説
總之邊個打到最後都係無功而還...仲要勞民傷財..損兵折將...死死氣氣咁敗走撤退既就一定係敗方啦....!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]