• 瀏覽: 38,553
  • 回覆: 7
紀念中國人民志願軍抗美援朝出國作戰70周年大會,早上在北京人民大會堂舉行。 國家主席習近平發表講話時指,這場偉大的戰爭抵禦帝國主義侵略擴張,捍衛新中國安全,保衛中國人民和平生活,穩定朝鮮半島局勢,維護亞洲和世界和平。 習近平表示,抗美援朝戰爭是在交戰雙方力量極其懸殊條件下進行的一場現代化戰爭,當時中...

明明喺金日成侵略南韓,聯合國部隊打擊北韓侵略,現在說成帝國侵略主義,美國要打北韓,聯合國是有文件記載,歷史不容歪曲呀,習大炮。

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1556286-20201023.htm

熱賣及精選
引用:
原帖由 殖民犬末日 於 2020-10-23 06:49 PM 發表

別人內戰
與美國有屁關係

還把炸彈投到中國東北

美國糾結17國丟人的一次戰爭
吊那星,那是聯合國維和部部隊,你又扮夠習習,我鄙視你。

引用:
原帖由 殖民犬末日 於 2020-10-23 07:31 PM 發表

鄙視你這種歷史盲
聯合國有晒決議,你都唔能承認,同D文盲講,晒氣。

引用:
原帖由 afternoon 於 2020-10-23 07:48 PM 發表

聯合國決議不代表一切,韓戰時聯合國根本未承認北京政府,決議對中國根本無效,老蔣只係殘兵敗將

相反,國際政治從來都係講實力,中國打得贏美軍,其他國家都唔敢再輕視我地
我放長雙眼,睇下老解有幾好打。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-10-23 08:27 PM 發表

錯晒,朝鮮係內戰,冇話邊個侵邊個,而家仲係內戰緊只不過係停戰狀態
老習講到喺中英大戰。

引用:
原帖由 真忠心的鞋抽 於 2020-10-24 02:24 AM 發表

你只漢奸狗又出來吠
你老母都喺漢奸。

大家覺得解放軍有幾勇猛,網上看到解放軍娃娃兵說要上印度邊境戰場,個個好似死老豆咁咸晒,至於美國D少爺兵,我都唔咁睇好。各國生活條件好左,自然嬌生慣養,現代戰爭再唔會有登陸諾曼第呢D悲壯場面,而喺大家講科技,㩒個制睇下死幾多個人,唔知中美軍事科技差距有幾多呢?

引用:
原帖由 erickiki 於 2020-10-24 11:11 AM 發表

個問題係美國做乜介入人地內戰?
美國都喺八國聯軍之一,又有份登陸諾曼第,你吹佢呀!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]