• 瀏覽: 40,596
  • 回覆: 464
+49
引用:
原帖由 車頭燈大師 於 2020-10-23 11:40 AM 發表
咦?乜原來係勝利咩?中國支援北韓侵略南韓, 但南韓依然喺度喎, 咁叫勝利?果然係習大大, 習語錄又開導咗人民
我冇記錯的話,韓戰前聯合國組織已定案南北韓以38為界,先係北韓越界入侵南韓。快到南韓亡國之時,美聯軍協助南韓反攻。
而當時中國已聲明,美韓聯軍如果越過38線入侵北韓,中國就會出兵,結果美韓聯軍打到鴨綠江,中國就出兵參戰,直到反攻至38線為止,所以你唔可以話中國入侵南韓,中國算係守規矩並沒有越界。
反而南韓、北韓及美聯軍都曾經越過界。

中共冇蘇聯空軍同埋武器, 邊度有可能win?!

感激當年先烈們守住了國門🙏🙏🙏

引用:
原帖由 starr 於 2020-10-23 11:38 AM 發表

為了和平!
https://www.youtube.com/watch?v=siWH8Rmw5LQ
🙏🙏🙏

美軍事實被擊退

引用:
原帖由 車頭燈大師 於 2020-10-23 11:40 AM 發表
咦?乜原來係勝利咩?中國支援北韓侵略南韓, 但南韓依然喺度喎, 咁叫勝利?果然係習大大, 習語錄又開導咗人民
是我國支援朝鮮人民推翻南朝鮮傀儡政權

조국해방전쟁승리기념관內南朝鮮政權殘暴不仁

引用:
原帖由 都沒有 於 2020-10-23 11:47 AM 發表
查下歷史,究竟係唔係麥克阿瑟打到去鴨綠江,大陸先至出手?
要睇過寫的歷史

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-10-23 03:24 PM 發表

冇贏到美國?係就唔會仲有朝鮮係度啦.....三爺孫仲撚化左美國13個總統, 好快到第14個
實情係, 大陸贏不了美國佬, 美國佬亦贏不了大陸.
問題係, 習大大話打破美軍不可戰勝神話, 打破了嗎? 有, 越戰囉, 唔關韓戰事喎

當年聯合國軍論人力及裝備都勝過中國多多聲,17國打唔贏中、朝是歷史恥辱!

蘇聯游說去抗援, 雖然有出武器, 機司。。。大陸死了很多人, 戰後, 蘇聯要大陸找埋條數。

除非用核戰,否則美國一直都無贏的可能。美國打伊拉克、阿富汗有贏過嗎?

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-23 03:04 PM 發表

而且能夠正面擊退美軍,仲可以係戰役級別包圍美軍。二戰德軍都做唔到。
而能夠將成個二戰時期美軍團級單位殲滅。
世界上得兩個做到過。
1.阿登戰役,德國黨衛軍裝甲師做到過。
2.中共志願軍,係朝鮮第二次戰役,殲滅美軍北極熊團。

中共實力可以見到係點勁法
殲滅美軍北極熊團 ... 仲攞埋支軍旗

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2020-10-23 03:37 PM 發表

實情係, 大陸贏不了美國佬, 美國佬亦贏不了大陸.
問題係, 習大大話打破美軍不可戰勝神話, 打破了嗎? 有, 越戰囉, 唔關韓戰事喎
韓戰裡面有很多 BATTLES

共軍確實有贏過某些 BATTLES

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2020-10-23 12:30 PM 發表

你都唔了解前因後果,讀多D書啦
佢讀果D書係唔會講呢D的

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]