• 瀏覽: 40,649
  • 回覆: 464
+49
引用:
原帖由 smartchu 於 2020-10-24 08:22 PM 發表

已經有Link啦,自己睇吧
南北韓、蘇聯又有各國小量軍隊要點整理?
呢個帖講的是中美兩方,當然只講中美
聯合國軍中, 南韓兵佔絕對多數.
相反, 志願軍兵力係中朝聯軍係佔多數.

只講中美, 只有中美參加既戰役, 志願軍傷亡大約係美軍一倍半到兩倍左右.
問題係美軍係鴨綠江一路"進攻"到三八線(真係進攻, 志願軍多次攔截包圍拾下拾下走唔切既美軍), 最勁果時過勝利轉進去到漢城以南.
等於二戰歐洲西線戰場, 英美法傷亡比德國大兩三倍, 係咪德國贏左先?

第一場可以話係偷襲, 之後呢? 美軍有車坐, 志願軍得七日補給仲要靠腳行, 仲要只能夜晚行軍, 避開美空軍轟炸
美軍咁都比志願軍一路偷襲到, 仲有得抵賴?
唔好講人數, 美軍坦克大炮多志願軍十倍以上, 仲要人人有車坐, 加上佔盡空優, 又點計?
美軍只要一走了之,志願軍追都追唔到. 或者合兵一處打陣地戰, 志願軍幾十萬一樣吹佢地唔漲

根本就係美軍指揮徹底完敗, 只係靠裝備搭救
係去到後來李奇微上場, 先察覺到志願軍補給同機動能力既弱點. 果時美軍已經"不斷突圍"到三七線.

但係, 到今日, 解放軍補給同機動力, 仲會唔會好似當年咁弱呢?

引用:
原帖由 南宮老人 於 2020-10-23 06:03 PM 發表

係架啦,總之講到美國佬一無是處啦,話越戰戰敗,韓戰又戰敗,伊拉克又戰敗,打咁多年isis都失敗等。歪曲歷史咩都講得出?總之徹軍就係戰敗啦
打到國庫空虛,吾止戰敗咁簡單

引用:
原帖由 rigby 於 2020-10-25 01:42 PM 發表

同意,
但黃俄共狗目的何嘗不是為自己利益?
真係幫朝鮮咩?

所以冇力量ge 國家咪比人玩,其他野係口號only

引用:
原帖由 marcominnie 於 2020-10-25 10:07 AM 發表

老解唔敢打
國軍同美軍敢打嘛

引用:
原帖由 s2004m0034 於 2020-10-25 05:07 PM 發表

國軍同美軍敢打嘛
國軍是垃圾

引用:
原帖由 rigby 於 2020-10-25 12:24 PM 發表

姐放軍的戰鬥力在於會令美軍笑死,
這就是為什麼美軍如此努力電腦化。

美國佬贏不了大陸的原因是因為 ...
即使戰爭令黃俄共狗丟失一半人口,
留下了7億難民,
管還是不管?

戰爭打既係戰略目標,成功唔成功。
唔係計傷亡呀

老美打傷中國三份一人口有咩用呀? 人地美國目標係打到鴨綠江。
中共係你一過三八線我就打。 戰略目標就係要有個小弟頂住西方陣營,有個軍事緩衝。

中國比聯軍死傷一倍又點? 戰略目標達成!
美國聯盟死傷少一倍又點? 輸晒白打場仗執包袱番歸。

引用:
原帖由 rigby 於 2020-10-25 02:21 PM 發表

子女
楊開慧/長子毛岸英:1922年10月24日在長沙清水塘出生。在韓戰中,1950年11月25日,聯合國軍轟炸機向志願軍司令部投下幾十個凝固汽油彈,毛岸英陣亡。
楊開慧/次子毛岸青:1923年11月13日出生在長沙東鄉板倉楊開慧家。患有精神疾病,2007年逝世。
楊開慧/三子毛岸龍:生於1927年,1931年在上海病死。
賀子珍/長女乳名「金花」:生於1929年,沒過半個月被送給當地 ...
得閒就上網查下
美國總統 親屬關係。

只有中國呢70年執政既第一領導人,唔係父傳子或親傳親既

引用:
原帖由 oyear 於 2020-10-25 05:14 PM 發表

得閒就上網查下
美國總統 親屬關係。

只有中國呢70年執政既第一領導人,唔係父傳子或親傳親既
美國不是普選

引用:
原帖由 marcominnie 於 2020-10-25 05:09 PM 發表

國軍是垃圾
所以美軍唔廢?

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-10-25 05:26 PM 發表

美國不是普選
要教育下黃人
當佢地發現事實,所謂民主就係統戰之一,佢地會接受唔到。

引用:
原帖由 s2004m0034 於 2020-10-25 05:31 PM 發表

所以美軍唔廢?
冇話美軍勁

樓主有讀書咩?抗美援朝係講1950年10月志願軍出使北韓 or 北朝鮮,當時北朝鮮軍隊已經被聯合國軍打到中朝邊境,朝鮮就來亡國。

而你所講嘅朝鮮戰爭係1950年6月嘅事,當時中國尚未出兵,更未有所謂嘅抗美援朝。當時聯合國軍實際上只有美國響度打。

如果只算前半段,美國冇錯,但佢衰在打退人哋之後就進擊朝鮮,咁就係侵略嘞。所以話樓主讀書只讀一半。知啲唔知啲。

當年美軍覺得打敗德國日本就無敵,覺得中國係癈柴,之後就後悔了

係呀,美狗紙老虎快焼佢老美,全力支持

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]