• 瀏覽: 63,005
  • 回覆: 666
+42
國泰不嬲都不近人情架啦,做左12年都仲咁天真

有咁嘅員工,公司執笠唔會冇原因!

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-10-23 05:40 發表
【明報專訊】國泰航空裁員5900人,有受影響員工向本報表示,估計有約1300名年資10年以上機艙乘務長受影響,是今次大裁員「重災區」。她批評公司只不斷以電郵通知他們交還制服及其他後續事宜,無詳細交代被裁原因及提供協助,而公司聲稱向受影響員工提供的輔導,卻是由未被裁的同事負責,甚為荒謬。她說多年來同事努力工作,但一夜間連醫療保險都被即時中止,對前景極為徬惶,批評國泰不近人情。

https://fs.mingpao.com/pns/20201023/s00006/2f4c47dceafbe0edd4623b0967c4b53b.jpg ...
https://www.youtube.com/watch?v=yDsCxh5bT2Q

上年罷工爭取攬炒,今年願望成真!

你地辭職要求加薪攪霸工個時會唔會講人請?

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2020-10-23 07:00 AM 發表
外資公司係咁ga啦,國泰如是,匯豐亦都係咁,生意一唔掂,裁嘅一定係香港員工先。
本地公司仆街1000倍,直頭俾一個月通知,賠都唔賠。

又話英國好,不要你時手起刀落!

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-10-23 05:48 AM 發表
斥國泰不近人情...

早就睇到啦 !
罷工個時好威威😂

成日係暑假聖誕假罷工,漠視乘客權益,你們班員工有良心嗎?你們是否不近人情?空中地勤工作態度越黎越差,最近幾年都唔坐國泰了

明顯係個井底太耐, 唔知井外世界係點.
被裁後已非員工, 福利被即時終止係正常情況.

好想知, 有咩公司係炒咗個員工之後, 仲比個員工享有公司福利.

炒左仲想有醫療福利? 晨早無買定偉哥

入行十二年,玩左國泰幾多年?答

引用:
原帖由 ju5hoba 於 2020-10-24 09:24 AM 發表
國泰不嬲都不近人情架啦,做左12年都仲咁天真
.邊有工廠,公司有近人情
補夠勞工法例指定錢
其他事不理會
仲有就算低
公司無前途
遲早剩下公司仔也消失

無公司肯收購注資有業務
支持不會太耐

無旅客,炒人好正常啫,之前玩鳩嗚打旅客又唔見你出聲﹖

間間公司d人唔做都要即交制服員工證架啦!離左職唔停醫療褔利唔通比你用到死果日?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]