• 瀏覽: 12,613
  • 回覆: 113
香港發展落後中國大陸,大家睇唔到不特止,重成日覺得大陸人黎香港搶利益,
內心自私傷害自己,其實唔關大陸係唔係極權事,
而係大家拉布停頓所有發展,又唔興建公屋
明唔明點解香港玩完?
你地終於玩死左香港,大陸會唔會理你?愛莫能助!
民主其實真係唔係萬能,如果你根本唔肯發展,無人逼到你上馬。
怪大陸!?別傻了吧。
讓不精明的人玩民主,只會出現一大堆政治問題。

- Gigabyte Desktop (Home)
- Macbook Pro M1 13" (Programming)
- ROG Strix Scar 17 (2022) G733ZX-LL093W (Gaming)
- Xiaomi 10T Pro (Personal)
- POCO X3 GT (Office)
政治改革, 係香港唯一出路.

怪八九64罷。
香港反對派已將64恐共、仇共心態植入大學校園,又由大學校園滲入中學。
佢哋不斷將六四強化,而淡化中國嘅進步。
久不久有維權份子被捕,佢哋就無限放大事件。但佢哋冇將內地人民平穩過日子嘅情況同香港人講清楚。
內地係唔係有問題。答案係肯定有,但並非如反對派所講咭誇張。以我在內地工作一段時間及後來自由行體會到,內地一般人都不會受政治壓力,生活跟香港冇乜大分別。大城市人上黑教堂、享受美式生活。
占中、黑暴,都係因恐共仇共產生共鳴。而家有好多人仲係活在8964影響下而唔實際北望神州。
學如逆水行舟,不進則退。更何況而家反對派不思進取,下下都對號入坐政治掛鉤。不單只挑起中港矛盾,更以拉香港政府後腿為己任。
香港反對派如果唔肯放下反共心態,好好關心香港建設、發展,當內地完善金融管理開放後,香港就會certified dead。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-23 10:30 AM 發表

極權赤共揸乾香港
基本法1國兩制都是謊言
收回了香港就反口說民主不好
極權點解唔拉你上去打靶嘅?好難理解囉

唔係共產黨日日送甘多假結婚人士落來 駛撚起甘多公屋

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-23 10:47 AM 發表

東江貴水,關口地租差天共地
企業專業北上關卡多多佢落嚟就打橫行
根本冇當你自己人
話幫香港落嚟炒股炒樓資產通漲盤滿砵滿仲走L埋資
緊緊抓住權力私相授受予取予攜
香港只係提款機
唔該你唔好扯三扯四,,,解釋下乜叫極權先

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-23 11:05 AM 發表

呀茂都知赤共惡過西
言而無物,廢中之廢

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-23 10:30 AM 發表

極權赤共揸乾香港
基本法1國兩制都是謊言
收回了香港就反口說民主不好
都係果句啦,你接唔接受到,香港有一班財閥控制?
南韓政治,一樣剝削群眾喎。
我諗你都睇過韓國電影寄生蟲㗎啦!!

事實上日本係咁,韓國都係咁,台灣仲仆街,黑金政治。

其實我係比較支持財閥政治㗎,因為呢個世界,想進步,離唔開兩種人,一種以軍事實力開疆闢土嘅軍事家,一種就係以金錢開疆闢土嘅資本家。

當權力落在一班,搞行政嘅人手上,社會自然僵化。
因為搞管理嘅,最怕就係變,搞管理最鍾意,一件事一直咁做落去,做到佢退休。

中國崛起,同香港衰落,關鍵就係中國,商人自由度,越來越大,商業活動推動社會改變同埋進步。
相反香港,就不停以法律約束生意活動,睇落去香港的確比以前穩定咗,福利好咗,但係香港喪失咗機會。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-23 10:47 AM 發表

東江貴水,關口地租差天共地
企業專業北上關卡多多佢落嚟就打橫行
根本冇當你自己人
話幫香港落嚟炒股炒樓資產通漲盤滿砵滿仲走L埋資
緊緊抓住權力私相授受予取予攜
香港只係提款機
做乜都有關卡㗎啦,香港大把廠佬喺大陸搵到盤滿缽滿。

香港人是否玩完,我就唔知。
香港是否玩完,就決定係中共中央手上,香港就好似一個行星,佢想繼續繁榮安定,必須要得到一個恆星嘅光輝。

以前香港係得到美國光輝照射,而家得到中國嘅光輝照射。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]