• 瀏覽: 3,657
  • 回覆: 20
引用:
原帖由 泉船 於 2020-10-27 02:38 AM 發表

保得一時不是一世.

漁港變香港,其間可能受惠某政府政策.

工程食水深
承辦者分大頭,層層剝削下,剩下的油水夠妙.
對呀, 所以政府好似話再無保就業了.

問題係, 之後怎辦?

若失業率升破雙位數, 民怨爆發, 怎辦?

中國發動武統的機會率正在不斷上升, 若真的武統, 最好的情況下, 中國也會面對西方全面的制裁和封鎖.  中國的內循環能趕得及嗎?  到時, 香港該靠甚麼活下去?

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-10-28 07:09 PM 發表

問題係, 之後怎辦?

中國發動武統的機會率正在不斷上升, 若真的武統, 最好的情況下, 中國也會面對西方全面的制裁和封鎖.  中國的內循環能趕得及嗎?  到時, 香港該靠甚麼活下去?
首先要了解失業上升因數.
市場環境,
營運開支.

基建對大多數港人好.
至於靠貿易進出口的商家,抱歉,疫情下多少有影響.
旅遊業,或食肆,我不敢評論

引用:
原帖由 泉船 於 2020-10-29 04:42 AM 發表

首先要了解失業上升因數.
市場環境,
營運開支.

基建對大多數港人好.
至於靠貿易進出口的商家,抱歉,疫情下多少有影響.
旅遊業,或食肆,我不敢評論
我支持真攬炒,香港吾哀到貼地啲高尚的香港人唔會知死既。

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-10-23 11:08 PM 發表

"保就業保得一時,仲要嘔血咁保。"
- 當然, 要保著失業率能緩慢地上升, 就是要分擔全港大部份僱主的人工支出, 這筆錢是一定不少的.

"失業,無人想(攬炒派另計),上年黑暴擺明要香港死,(破壞公物,破壞商店,堵路,堵機場,打人,放火。。。),咁啱又遇上疫情。
現在攬炒派達到目標之一,還要政府填氹?"
- 政府投放這筆錢, 不是為了幫攬炒派填氹, 是為了有序地讓失業率緩慢地上升. ...
錢係有限,唔係幫佢地無限地抹屁股用

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-10-28 07:09 PM 發表

問題係, 之後怎辦?

咁錢應該趁機用作經濟轉型所用,要用作創造更多不同類型職業,而不是死守現有的。

引用:
原帖由 沉淪緊的腥港 於 2020-10-29 12:32 PM 發表

我支持真攬炒,香港吾哀到貼地啲高尚的香港人唔會知死既。
無異議.
希望大眾明白.
攬炒炒D乜

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]