• 瀏覽: 14,266
  • 回覆: 107
  • 追帖: 1
常言道:「話到口中留半句,理從是處讓三分」,即係話就算理據係你度,但講說話都唔好咁咄咄逼人,禮讓一啲,但原來呢句說話仲有一個新講法!前香港眾志秘書長黃之鋒日前指有網民嘅言論侮辱空中服務員,叫網民「話到口中留三分」,點知就畀熱血公民成員鄭錦滿爆粗鬧佢中文差!

日前國泰航空大裁員,數以千計空中服務員頓時失業,但就有網民笑空中服務員可以轉行做其他風月行業,言詞間充滿侮辱字眼。黃之鋒就發文指係上年嘅反修例示威入面有唔少空中服務員積極罷工,航空業界同路人一直有力出力,形容空中服務員係「手足」,認為網民對自己人應該「話到口中留三分」。

鄭錦滿喺社交平台質疑呢句說話係咁用咩?又話原句係「話到口中留半句,理從是處讓三分」,批評黃既然要主持公道,就拜託佢先學好中文,仲質疑黃係咪認同網民嘅言論?只不過叫網民唔好講得咁坦白?

老實講,黃之鋒喺兩句說話各自攞咗半句出嚟湊成一句,唔知佢真係唔識抑或另有意思?但有網民亦覺得睇唔明佢講乜?又叫佢學好啲中文,但亦有網民反而批評佢哋「狗咬狗骨」。

黃之鋒又要出嚟回應吓啦

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201022/bkn-20201022192856526-1022_00822_001.html

熱賣及精選
白痴瘋可能又Ritz carton包房打炮天使,打到啤啤呼所以嗡三嗡四

假假地都係世界領袖喎,阿鄭x滿你唔好咁串喎

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-22 08:21 PM 發表

白痴瘋可能又Ritz carton包房打炮天使,打到啤啤呼所以嗡三嗡四

假假地都係世界領袖喎,阿鄭x滿你唔好咁串喎
唔知鄭生係唔係眼紅黃生有錢爆房 黃絲關係好複雜

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-10-22 08:23 PM 發表

唔知鄭生係唔係眼紅黃生有錢爆房 黃絲關係好複雜
傳白痴瘋擸了中箭的千幾萬,周停同佢割蓆,可能唔同上酒店掛,

不少黃人同佢血海深仇都似

回覆 引用 TOP

狗咬狗骨

回覆 引用 TOP

黃痴瘋呢條鹹濕仔想食黑絲空姐

回覆 引用 TOP

兩條粉腸夾計搏見報

回覆 引用 TOP

其實兩個都只是識吠

回覆 引用 TOP

讀書又吾叻,又吾正經搵份工!做9流政客,好快玩完

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-10-22 08:13 PM 發表

常言道:「話到口中留半句,理從是處讓三分」,即係話就算理據係你度,但講說話都唔好咁咄咄逼人,禮讓一啲,但原來呢句說話仲有一個新講法!前香港眾志秘書長黃之鋒日前指有網民嘅言論侮辱空中服務員,叫網民「話到口中留三分」,點知就畀熱血公民成員鄭錦滿爆粗鬧佢中文差!

日前國泰航空大裁員,數以千計空中服務員頓時失業,但就有網民笑空中服務員可以轉行做其他風月行業,言詞間充滿侮辱字眼。黃之鋒就發文指係上年嘅 ...
狗咬狗最好睇.

回覆 引用 TOP

嘩 又可以話比人爆粗恐嚇

回覆 引用 TOP

引用:
黃之鋒就發文指係上年嘅反修例示威入面有唔少空中服務員積極罷工,航空業界同路人一直有力出力,形容空中服務員係「手足」
之鋒咁講咪更顯得班攬炒派抵死抵炒囉,唔止中文差,更加無智慧

叫班航空曱甴黎緊點搏同情啊佢

香港曱甴,時代垃圾。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-10-22 08:13 PM 發表

日前國泰航空大裁員,數以千計空中服務員頓時失業,但就有網民笑空中服務員可以轉行做其他風月行業,言詞間充滿侮辱字眼。黃之鋒就發文指係上年嘅 ...
「話到口中留半句,理從是處讓三分」

「留『半句』」的確比「『讓』三分」嘅意境高:半句褒貶易 誤難讓叄分。不過附圖中個傻豬士牙樣我相信佢無可能係專登錯嘅……奠帛滿就唔好勞氣啦!

靈魂是一個意念

萬般皆下品,唯有讀書高

回覆 引用 TOP

引用:

一句講晒,㩜炒成功。

回覆 引用 TOP

狗咬狗骨

小小的一陣風呀 慢慢的走過來
請你們歇歇腳呀 暫時停下來
海上的浪花兒開呀 我才到海邊來
原來麼你也愛浪花 才到海邊來

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]