• 瀏覽: 2,582
  • 回覆: 47
新冠肺炎疫情重挫航空業,引發本地航空公司需要大規模裁員。香港大學感染及傳染病中心總監何栢良表示,相信航空業短時間內都未能

新冠肺炎疫情重挫航空業,引發本地航空公司需要大規模裁員。香港大學感染及傳染病中心總監何栢良表示,相信航空業短時間內都未能大幅復甦,他建議本港在未來幾個月,可盡快與疫情緩和、且相近的國家地區,如澳洲、新西蘭等,務實商討建立特別旅遊通道,並透過手機軟件追蹤入境人士的行蹤。                                                

何栢良接受一個電台節目訪問時表示,要等到本地14天「零」確診才商討恢復與其他地區旅遊安排,認為這並非務實做法。他建議,當局可參考其他地方的成功例子,透過手機軟件追蹤入境人士的行蹤,以了解他們在港逗留期間,曾否與確診感染新冠肺炎的患者有密切接觸,以截斷傳播源。                                          
另外,何又指本港要及早與內地落實健康碼制度,恢復兩地人員來往,才能對經濟起較大作用。

何拍涼你柒少陣當幫忙啦, 你條柒碌講嘢一時一樣, 真係估你唔到喎.
如果政府要推健康碼, 何拍涼又玩今日的我打倒昨日的我, 質疑政府唔保障市民的私隱.
幾個月前, 工聯會麥美娟建議政府在香港本土實施本地健康碼, 即係市民要用手機健康碼先至可以去茶樓餐廳食飯及參加團體活動, 但政府一口拒絕話唔可行, 因為咁做係侵犯市民的私隱, 即係政府寧願陰乾香港的經濟都唔會推健康碼.  

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201022/bkn-20201022173649195-1022_00822_001.html

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-10-22 06:41 PM 發表
新冠肺炎疫情重挫航空業,引發本地航空公司需要大規模裁員。香港大學感染及傳染病中心總監何栢良表示,相信航空業短時間內都未能

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201022/photo/bkn-20201022173649195-1022_00822_001_01b.jpg?20201022180631

新冠肺炎疫情重挫航空業,引發本地航空公司需要大規模裁員。香 ...
佢唔係反對全民檢測咩?若當初有七八成人參與檢測,健康碼可能已經落實😡😡😡
又叫政府禁全日堂食,轉頭插政府(香港人做錯乜)
又反對全民檢測,轉頭又要港府落實健康碼。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-10-22 06:41 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201022/photo/bkn-20201022173649195-1022_00822_001_01b.jpg?20201022180631

新冠肺炎疫情重挫航空業,引發本地航空公司需要大規模裁員。香 ...
呢條抽水醫棍,正人渣😡😡😡😡

何栢良係咪想俾連登仔私了?連「健康碼」呢 3 個字都敢講,睇怕嫌命長喇!

正常人聽到呢 3 個字無乜所謂,被洗腦嘅一聽到會即刻著晒火!

何生,你咁講嘢小心畀人屌喎,香港人對健康碼好敏感㗎,佢哋怕洩露私隱呀

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2020-10-22 06:47 PM 發表

佢唔係反對全民檢測咩?若當初有七八成人參與檢測,健康碼可能已經落實😡😡😡
咪係囉,1時1樣真係好能仆街,777條8婆已經係有版佢睇啦,需質佢條友無實權,同777既影響力相比係天同地,但係777條8婆搞到香港咁亂,佢條友無理由唔醒水囉

又想害香港

呢條L樣抽水就最L叻.

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2020-10-22 06:56 PM 發表

咪係囉,1時1樣真係好能仆街,777條8婆已經係有版佢睇啦,需質佢條友無實權,同777既影響力相比係天同地,但係777條8婆搞到香港咁亂,佢條友無理由唔醒水囉
777係藍人,在你地心目中係庸官
但呢條何柏良係黃人,你地都將佢同籃庸官歸同類,證明佢真係仆街無能到頂。

到時啲人又話比國安跟蹤…………

反對侵犯入境人士私隱

如果可以用手機追蹤入境人士的話, 要搜尋確診者及緊密接觸者都容易很多了... 只要香港仍然有不明源頭確診人士出現, 什麼健康碼都免問了... 家陣阿爺最驚香港輸入美國肺炎病毒到內地啊...

企都叫做識得瞓醒!一早講左健康碼最重要就係追蹤功能嘛!政府就一句侵犯私隱?!貢即係5洗做囉 國內成功就因為有健康碼。。。

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2020-10-22 06:47 PM 發表

無錯 !
何拍不良呢隻醫畜左一句,右一句,冇一句真話,正仆街醫畜 !

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]