• 瀏覽: 46,375
  • 回覆: 603
  • 追帖: 3
+28
因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空昨宣布,停運國泰港龍航空,並大幅裁員5300名本地員工。有懷孕4個月

懷孕的港龍空中服務員Joey在電台節目中指出,過往資方要求員工忍耐,與其共度時艱,亦曾試過時薪僅獲上調1%,即增加約0.8港元,但不少員工相信未來一定會好轉,願意共同「捱落去」,惟直至今時今刻卻被公司離棄,她忍不住哽咽地說:「係好無良心嘅公司先會做得出」。她又提到,疫情下停工近大半年,加上懷孕已有4個月,經濟壓力大增,期望資方可待生產過後,結算產假才正式解僱她,讓她可繼續領取底薪及醫療卡等福利。

講良心公司賺錢時加妳薪金又話唔夠多
一時攪政治罷工都唔關人工事情和工作問題只係想攪死間公司來做籌碼
今天妳們班凹家鏟連其他無攪政治罷工同事都失去去工作,妳們班仆街工會學人講良心你係唔係話人話呀

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201022/bkn-20201022124217355-1022_00822_001.html

飯要一口一口食
黃屍既良心就係自私自利
講咁多咪又係想唔使做有糧支
挑那媽

加上懷孕已有4個月<===4個月前都唔係好景, 重要生, 只可能話on 9

職工盟幫到你

恭喜恭喜

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-10-22 03:21 PM 發表
加上懷孕已有4個月<===4個月前都唔係好景, 重要生, 只可能話on 9
就係停左工大半年
日日係屋企無野攪
就攪左條命出黎囉

老豆都唔保証養到你百年歸老啦,何況公司唔係你老豆

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-10-22 03:26 PM 發表

就係停左工大半年
日日係屋企無野攪
就攪左條命出黎囉
唔諗下點解有咁9多時間扑野, 咪蠢過西lor

你係曱甴命就唔好學人講良心,你唔係曱甴,當時就應該企出黎反對被曱甴騎劫,你當日有企出黎反對被代表,好大機會今次能夠逃過一劫。

搵J工文

唉, 4個月前應該已經知道形勢不妙啦

超,懷孕時期都無工開,你咪當一路無工開,直到舊义燒出嚟.........都係無工開📣
你哋班人仲有資格講良心😡

法例講明唔可以炒大肚婆
HR會犯呢D錯?

引用:
原帖由 無聊閒人2011 於 2020-10-22 03:36 PM 發表
法例講明唔可以炒大肚婆
HR會犯呢D錯?
公司執粒都唔得?

引用:
原帖由 1333333 於 2020-10-22 03:19 PM 發表
因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空昨宣布,停運國泰港龍航空,並大幅裁員5300名本地員工。有懷孕4個月

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201022/photo/bkn-20201022124217355-1022_00822_001_01b.jpg?20201022151033

懷孕的港龍空中服務員Joey在電台節目中指出,過往 ...
樓主, 評論時使唔使咁涼薄呀

主題標籤 #國泰 #港龍
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]