• 瀏覽: 30,328
  • 回覆: 154
+2
昔日藍籌股利豐(前上市編號:00494)私有化後進行大規模裁員,有員工指控公司無償解僱,零售、商業及成衣業總工會聯同部分員工到利豐大廈門外請願,要求支付3個月工資作解僱補償、2019年年終酬金、及按年

國泰炒人攪得鬧哄哄全因為他明刀明槍的炒人。利豐這個被聯交所踢出成份股的垃圾公司。這幾年一直暗地裏炒人。佢地一年到尾炒既人一定比國泰一年炒既人多。這個馮是家族才是最應該被批評的。一直肥上瘦下,用人唯親。三世祖不學無術,管理不善,好大喜功。

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/2675024/【利豐裁員】利豐員工斥無償解僱 利豐:按法例作補償

1410 15-05-2011
14:15 沙田
星期日 單T 10 場  4 勁飛馳 + 5 漸信良駒 +  7 華利多 + 11 自家威 $10

$40.00 $12,346.00
1411 15-05-2011
14:15 沙田
星期日 連贏位置Q 10 場  4 勁飛馳 + 5 漸信良駒 + 7 華利多 + 11 自家威 $10

$120.00 $3,023.00
引用:
原帖由 Suibiu 於 2020-10-22 02:31 PM 發表
昔日藍籌股利豐(前上市編號:00494)私有化後進行大規模裁員,有員工指控公司無償解僱,零售、商業及成衣業總工會聯同部分員工到利豐大廈門外請願,要求支付3個月工資作解僱補償、2019年年終酬金、及按年

國泰炒人攪得鬧哄哄全因為他明刀明槍的炒人。利豐這個被聯交所踢出成份股的垃圾公司。這幾年一直暗地裏炒人。佢地一年到尾炒既人一定比國泰一年炒既人多。這個馮是家族才是最應該被批評的 ...
資本主義社會打工仔係咁架啦,私人企業,人地腦細唔想做,或者縮規模,或者生意唔好,咪裁員減薪囉,摺埋都仲得,最緊要(依法賠償), 賠多左係腦細大方仁慈,唔係老馮。唔中意被腦細隨時炒魷,就積極爭取食大鑊飯,加入共產黨,共李+x的產囉。LOL!😂😂😂😂😂😂

L&F is rubbish...... from the top to the bottom... 

老實講,有咩好噪,佢地按法例賠,吹佢唔漲喎,同生意佬講感情,道德,真係on99,更何況佢地係家族生意,錢多都唔會益街外人

又用mpf 賠錢?

引用:
原帖由 Suibiu 於 2020-10-22 02:31 PM 發表

國泰炒人攪得鬧哄哄全因為他明刀明槍的炒人。利豐這個被聯交所踢出成份股的垃圾公司。這幾年一直暗地裏炒人。佢地一年到尾炒既人一定比國泰一年炒既人多。這個馮是家族才是最應該被批評的 ...
間野越做越唔掂, 其實員工醒水既, 一早就辭職搵過第份工.

點解要比多3個月工資作解僱補償??

引用:

國泰炒人攪得鬧哄哄全因為他明刀明槍的炒人。利豐這個被聯交所踢出成份股的垃圾公司。這幾年一直暗地裏炒人。佢地一年到尾炒既人一定比國泰一年炒既人多。這個馮是家族才是最應該被批評的。一直肥上瘦下, ...
如果違反勞工法例應該去勞工處投訴,去公司門口示威無用的。

引用:

國泰炒人攪得鬧哄哄全因為他明刀明槍的炒人。利豐這個被聯交所踢出成份股的垃圾公司。這幾年一直暗地裏炒人。佢地一年到尾炒既人一定比國泰一年炒既人多。這個馮是家族才是最應該被批評的。一直肥上瘦下, ...
有無犯勞工法例?

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-22 02:39 PM 發表

資本主義社會打工仔係咁架啦,私人企業,人地腦細唔想做,或者縮規模,或者生意唔好,咪裁員減薪囉,摺埋都仲得,最緊要(依法賠償), 賠多左係腦細大方仁慈,唔係老馮。唔中意被腦細隨時炒魷,就積極爭取食大鑊飯,加入共產黨,共李+x的產囉。LOL!😂😂😂😂😂😂
只要有着數即刻愛共産.....

引用:
原帖由 吾輩は貓である 於 2020-10-22 03:16 PM 發表

只要有着數即刻愛共産.....
唔知在香港搞番個本土共產黨有冇market呢?目標係共4大地產商嘅產 ,長遠係共香港的產,重新分配,做唔做都有人工逗,有樓住。。錢財方面唔使擔心,可以借鑑佢老美印鈔,每個市民派一百萬零花錢,實現均富。😂😂😂😂😂😂😂

最好笑係出書教人管理乜乜

唔跟勞工法例嘅, 咪告佢囉

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-10-22 03:02 PM 發表
點解要比多3個月工資作解僱補償??
因為無良,所以要俾多3個月!

阿卓人哥要良知就用 MPF 對沖囉

跟足勞工法例補償,又真係咬佢唔入,在商言商,梗係賺到盡啦,僱員死活,老闆未必理會

主題標籤 #國泰
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]