• 瀏覽: 27,875
  • 回覆: 10
引用:
原帖由 Suibiu 於 2020-10-22 02:31 PM 發表

昔日藍籌股利豐(前上市編號:00494)私有化後進行大規模裁員,有員工指控公司無償解僱,零售、商業及成衣業總工會聯同部分員工到利豐大廈門外請願,要求支付3個月工資作解僱補償、2019年年終酬金、及按年

國泰炒人攪得鬧哄哄全因為他明刀明槍的炒人。利豐這個被聯交所踢出成份股的垃圾公司。這幾年一直暗地裏炒人。佢地一年到尾炒既人一定比國泰一年炒既人多。這個馮是家族才是最應該被批評的 ...
資本主義社會打工仔係咁架啦,私人企業,人地腦細唔想做,或者縮規模,或者生意唔好,咪裁員減薪囉,摺埋都仲得,最緊要(依法賠償), 賠多左係腦細大方仁慈,唔係老馮。唔中意被腦細隨時炒魷,就積極爭取食大鑊飯,加入共產黨,共李+x的產囉。LOL!😂😂😂😂😂😂

熱賣及精選
引用:
原帖由 吾輩は貓である 於 2020-10-22 03:16 PM 發表

只要有着數即刻愛共産.....
唔知在香港搞番個本土共產黨有冇market呢?目標係共4大地產商嘅產 ,長遠係共香港的產,重新分配,做唔做都有人工逗,有樓住。。錢財方面唔使擔心,可以借鑑佢老美印鈔,每個市民派一百萬零花錢,實現均富。😂😂😂😂😂😂😂

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2020-10-22 03:42 PM 發表

李嘉誠4千幾億,分左好和味
仲未計新紅雞,痕雞,新世界等等,咁你話嘞,共產主義係咪好好呢👍😁😁😁
快d報名加入我倡議嘅本土共產黨做創黨第一朝元老。😂😂😂😂😂😂😂

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2020-10-22 04:06 PM 發表

歷史話我聽 幾百年就一次改朝換代
你有讀歷史係好事,曱甴就係衰唔讀歷史。幾百年後嘅事太遠,睇下英、法兩個國際大賊都冇做明買明賣嘅賊頭好耐,但係,讀過歷史都知道,佢地係賊性難改嘅,總係會離開前留低d雞鳴狗盜嘅小偷響度,佢地將來做內應,等呢班賊頭返黎再搶劫。曱甴永遠都唔會知道自己係呢d賊仔內應。

引用:
原帖由 大林林 於 2020-10-22 04:16 PM 發表

唔明點解工會罷工遊行要一國兩制,但係炒尤、失業就要社會主義制
佢地唔明白自己就係根正苗紅嘅共產主義信徒。

犯民多年黎打嘅就係香港政府庫房主意,想共香港政府的產!
佢地工會向僱主要求呢樣個樣,又唔准僱主秋後算帳,根本就係想做埋僱主。
工會本身係成立黎統一員工談判力量,係同僱主談判員工福利,薪酬,工作條件等,但係佢地竟然將工會變成政治團體,成為反政府,提政治訴求嘅工具!
當社會上有反對佢地嘅聲音,佢地會以群體聚集,打壓反對意見方式滅聲,工會已經唔係工會,佢地係獨裁政黨。

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-10-22 04:35 PM 發表

即係犯民先最愛國,都話所謂愛國人士都係走資派,黑五類
錯嘞,犯民唔係愛共產黨,係愛自己有份嘅共產黨,佢地要打倒共產黨,只因為中國共產黨佢地冇份。

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-10-22 04:31 PM 發表

所以外國咪有工會

其實就係互相制衡
我冇乜留意外國工會有罷工救國喎。

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-10-22 05:04 PM 發表

外地罷工一定多過香港LA

當然你都要睇邊個國家
我唔係話外國冇罷工,係話外國工會有政治罷工咩?一間機構嘅工會究竟係做咩架?

引用:
原帖由 33444433 於 2020-10-22 05:08 PM 發表

派錢,印返幾萬億港紙,一萬面額一張
嗱,你要派錢唔係唔得,有冇錢派唔是問題,冇錢可以印,但係首先你要有權派,唔可以被d無謂人制衡,咁即係點呢?即係首先你要一黨專政,好似中國咁, 或者要將在野黨整死,即係好似灣灣咁,咁你想點做都得啦。個重點係你要獨裁。😁😁😁😁😁😁👍👌

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-10-22 05:13 PM 發表

一定有LA 政府政策而令到罷工絕對出現過
一諗已諗到法國
咁係政府政策影響到工人福利等等,可以理解,但係外國工會會唔會on9到因為d逃犯條例去罷工,關佢地9事?

工人會因為個人原因例如支持人權出黎遊行示威,但係唔會以工會名義囉。

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-10-23 11:15 AM 發表

有乜L分別,冇黨,佢地冇存在價值
咩呀?人地有黨架,雖然獨裁過共產黨,但係人地唔叫做共產黨,改左叫做民主黨,公民黨,個名揾到食架,咩冇價值?

主題標籤 #國泰
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]