• 瀏覽: 30,576
  • 回覆: 154
+2
引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-22 02:39 PM 發表

資本主義社會打工仔係咁架啦,私人企業,人地腦細唔想做,或者縮規模,或者生意唔好,咪裁員減薪囉,摺埋都仲得,最緊要(依法賠償), 賠多左係腦細大方仁慈,唔係老馮。唔中意被腦細隨時炒魷,就積極爭取食大鑊飯,加入共產黨,共李+x的產囉。LOL!😂😂😂😂😂😂
所以外國咪有工會

其實就係互相制衡

舊經濟冇得玩

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-22 04:29 PM 發表

佢地唔明白自己就係根正苗紅嘅共產主義信徒。

犯民多年黎打嘅就係香港政府庫房主意,想共香港政府的產!
佢地工會向僱主要求呢樣個樣,又唔准僱主秋後算帳,根本就係想做埋僱主。
工會本身係成立黎統一員工談判力量,係同僱主談判員工福利,薪酬,工作條件等,但係佢地竟然將工會變成政治團體,成為反政府,提政治訴求嘅工具!
當社會上有反對佢地嘅聲音,佢地會以群體聚集,打壓反對意見方式滅聲,工會已經唔 ...
即係犯民先最愛國,都話所謂愛國人士都係走資派,黑五類

呢間公司不嬲炒人都好狠。係內面做既人都應該有心理準備。

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-10-22 04:35 PM 發表

即係犯民先最愛國,都話所謂愛國人士都係走資派,黑五類
錯嘞,犯民唔係愛共產黨,係愛自己有份嘅共產黨,佢地要打倒共產黨,只因為中國共產黨佢地冇份。

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-10-22 04:31 PM 發表

所以外國咪有工會

其實就係互相制衡
我冇乜留意外國工會有罷工救國喎。

引用:
原帖由 Suibiu 於 2020-10-22 02:31 PM 發表
昔日藍籌股利豐(前上市編號:00494)私有化後進行大規模裁員,有員工指控公司無償解僱,零售、商業及成衣業總工會聯同部分員工到利豐大廈門外請願,要求支付3個月工資作解僱補償、2019年年終酬金、及按年

國泰炒人攪得鬧哄哄全因為他明刀明槍的炒人。利豐這個被聯交所踢出成份股的垃圾公司。這幾年一直暗地裏炒人。佢地一年到尾炒既人一定比國泰一年炒既人多。這個馮是家族才是最應該被批評的 ...
HSBC同所有IBANK都係咁LA~
邊個公司唔係?

引用:
原帖由 Suibiu 於 2020-10-22 02:31 PM 發表
昔日藍籌股利豐(前上市編號:00494)私有化後進行大規模裁員,有員工指控公司無償解僱,零售、商業及成衣業總工會聯同部分員工到利豐大廈門外請願,要求支付3個月工資作解僱補償、2019年年終酬金、及按年

國泰炒人攪得鬧哄哄全因為他明刀明槍的炒人。利豐這個被聯交所踢出成份股的垃圾公司。這幾年一直暗地裏炒人。佢地一年到尾炒既人一定比國泰一年炒既人多。這個馮是家族才是最應該被批評的 ...
無償解僱

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-22 04:38 PM 發表

錯嘞,犯民唔係愛共產黨,係愛自己有份嘅共產黨,佢地要打倒共產黨,只因為中國共產黨佢地冇份。
師兄叻仔

欖炒唔係點

有本事自己做老細

如無償解僱就報勞工署啦,觸犯勞工法例判得重過掟汽油彈㗎。

引用:
原帖由 athlon1126 於 2020-10-22 02:52 PM 發表
老實講,有咩好噪,佢地按法例賠,吹佢唔漲喎,同生意佬講感情,道德,真係on99,更何況佢地係家族生意,錢多都唔會益街外人
最高$25股價
去到0.5
我細佬$18買
揸到冇曬

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-22 04:40 PM 發表

我冇乜留意外國工會有罷工救國喎。
外地罷工一定多過香港LA

當然你都要睇邊個國家

引用:

國泰炒人攪得鬧哄哄全因為他明刀明槍的炒人。利豐這個被聯交所踢出成份股的垃圾公司。這幾年一直暗地裏炒人。佢地一年到尾炒既人一定比國泰一年炒既人多。這個馮是家族才是最應該被批評的。一直肥上瘦下, ...
劈炮跳槽時,有冇諗下老細?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]