• 瀏覽: 30,326
  • 回覆: 154
+2
引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-22 02:39 PM 發表

資本主義社會打工仔係咁架啦,私人企業,人地腦細唔想做,或者縮規模,或者生意唔好,咪裁員減薪囉,摺埋都仲得,最緊要(依法賠償), 賠多左係腦細大方仁慈,唔係老馮。唔中意被腦細隨時炒魷,就積極爭取食大鑊飯,加入共產黨,共李+x的產囉。LOL!😂😂😂😂😂😂
唔明點解工會罷工遊行要一國兩制,但係炒尤、失業就要社會主義制

引用:
原帖由 買大陸股等中獎 於 2020-10-22 02:56 PM 發表
又用mpf 賠錢?
依法辦事

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2020-10-22 04:06 PM 發表

歷史話我聽 幾百年就一次改朝換代
你有讀歷史係好事,曱甴就係衰唔讀歷史。幾百年後嘅事太遠,睇下英、法兩個國際大賊都冇做明買明賣嘅賊頭好耐,但係,讀過歷史都知道,佢地係賊性難改嘅,總係會離開前留低d雞鳴狗盜嘅小偷響度,佢地將來做內應,等呢班賊頭返黎再搶劫。曱甴永遠都唔會知道自己係呢d賊仔內應。

引用:
原帖由 andonlyu 於 22-10-2020 02:57 PM 發表

間野越做越唔掂, 其實員工醒水既, 一早就辭職搵過第份工.
我都請左個痢瘋逃兵,醒目架,所以三年前走難過來!😹

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-10-22 03:02 PM 發表
點解要比多3個月工資作解僱補償??
我都唔明 ...... 政府條例有寫明解僱要比多三個月咩?

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-22 03:24 PM 發表

唔知在香港搞番個本土共產黨有冇market呢?目標係共4大地產商嘅產 ,長遠係共香港的產,重新分配,做唔做都有人工逗,有樓住。。錢財方面唔使擔心,可以借鑑佢老美印鈔,每個市民派一百萬零花錢,實現均富。😂😂😂😂😂😂😂
本來與中國共產黨合作,可以做到議員,入到議會與民建聯合作修改勞工法例,保障打工仔利益。
可惜,上年開始既一場暴黑色暴動,打破咗亞爺對香港人既信任,把亞爺推向地產商.企業巨頭,香港打工仔利益最終要被出賣。
請多謝黑暴曱甴成功爭取國安法,出賣打工仔.弱勢市群利益。

用利豐股票賠比你囉

曱甴攬炒成功!恭喜曬!

引用:
原帖由 athlon1126 於 2020-10-22 02:52 PM 發表
老實講,有咩好噪,佢地按法例賠,吹佢唔漲喎,同生意佬講感情,道德,真係on99,更何況佢地係家族生意,錢多都唔會益街外人
非常同意,唔通僱主會照顧你一世咩,d 人輸打贏要,垃圾

引用:
原帖由 chowcn 於 2020-10-22 04:12 PM 發表
馮氏家族出名孤寒,食完股東再食員工,搵陰塞錢。
簡而清,一針見血

引用:
原帖由 Suibiu 於 2020-10-22 02:31 PM 發表
昔日藍籌股利豐(前上市編號:00494)私有化後進行大規模裁員,有員工指控公司無償解僱,零售、商業及成衣業總工會聯同部分員工到利豐大廈門外請願,要求支付3個月工資作解僱補償、2019年年終酬金、及按年

國泰炒人攪得鬧哄哄全因為他明刀明槍的炒人。利豐這個被聯交所踢出成份股的垃圾公司。這幾年一直暗地裏炒人。佢地一年到尾炒既人一定比國泰一年炒既人多。這個馮是家族才是最應該被批評的 ...
利豐係夕陽工業,遲早被市場淘汰

日期:2020/06/19

你哋要記住,係200萬蠢人支持攬炒香港,破壞香港道路、鐵路、航機、迫人罷工、阻人放工、襲擊遊客警察市民,你哋趕走既,係每年注入320,000,000,000港元既6000萬人次自由行,無哋呢畢錢,香港未來主人翁必定食屎。

引用:
原帖由 大林林 於 2020-10-22 04:16 PM 發表

唔明點解工會罷工遊行要一國兩制,但係炒尤、失業就要社會主義制
佢地唔明白自己就係根正苗紅嘅共產主義信徒。

犯民多年黎打嘅就係香港政府庫房主意,想共香港政府的產!
佢地工會向僱主要求呢樣個樣,又唔准僱主秋後算帳,根本就係想做埋僱主。
工會本身係成立黎統一員工談判力量,係同僱主談判員工福利,薪酬,工作條件等,但係佢地竟然將工會變成政治團體,成為反政府,提政治訴求嘅工具!
當社會上有反對佢地嘅聲音,佢地會以群體聚集,打壓反對意見方式滅聲,工會已經唔係工會,佢地係獨裁政黨。

唔係呀,富三代Stephen好優秀㗎!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]