• 瀏覽: 30,438
  • 回覆: 154
+2
利豐喺行內出名係廢,之前做起都係靠佢老細買啲名牌嚟做.

而家呢班廢人出咗去都唔使旨意搵到工,轉行做保安吧

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-10-22 03:02 PM 發表
點解要比多3個月工資作解僱補償??
我都想問
唔係跟勞工條例就得?

引用:
原帖由 athlon1126 於 2020-10-22 02:52 PM 發表
老實講,有咩好噪,佢地按法例賠,吹佢唔漲喎,同生意佬講感情,道德,真係on99,更何況佢地係家族生意,錢多都唔會益街外人
如果班友好似韓國或日本咁, 公司唔掂, 自己科水撐公司, 買公司股票,
或0薪, 義工幫公司渡過難關, 都可以話, 公司無道德姐,

唔係既話, 大家都係合約關係

垃圾公司

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-10-22 02:57 PM 發表

間野越做越唔掂, 其實員工醒水既, 一早就辭職搵過第份工.
其實08年海嘯已經炒左一批人,加上alibaba搶咗唔少生意,
早已風光不再,而家被炒嗰批,其實真係冇得怨

按足勞工法例賠償仲有乜好講,俾多就人情,俾足就道理。

咁嘅股票
20幾跌去個幾私有化

依班員工又好似國泰咁,冇人同情,自己又唔諗下當初在職果陣時寸貢貢

香港唔洗講法律,不如當街搶啦,工會?人渣代表團黎咋,泛狗係民生方面做過乜撚野呀?

引用:
原帖由 athlon1126 於 2020-10-22 02:52 PM 發表
老實講,有咩好噪,佢地按法例賠,吹佢唔漲喎,同生意佬講感情,道德,真係on99,更何況佢地係家族生意,錢多都唔會益街外人
講中曬

引用:
原帖由 Suibiu 於 2020-10-22 02:31 PM 發表
昔日藍籌股利豐(前上市編號:00494)私有化後進行大規模裁員,有員工指控公司無償解僱,零售、商業及成衣業總工會聯同部分員工到利豐大廈門外請願,要求支付3個月工資作解僱補償、2019年年終酬金、及按年

國泰炒人攪得鬧哄哄全因為他明刀明槍的炒人。利豐這個被聯交所踢出成份股的垃圾公司。這幾年一直暗地裏炒人。佢地一年到尾炒既人一定比國泰一年炒既人多。這個馮是家族才是最應該被批評的。一直肥上瘦下, ...
樓主是之前被裁的員工?睇的都好激下

咁明顯係班濕鳩員工理虧啦

高中低層,全部寸過馬乸

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-10-22 03:02 PM 發表
點解要比多3個月工資作解僱補償??
因為國泰賠3個月

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]