• 瀏覽: 1,122
  • 回覆: 14
+3

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amen ... 1022_00972_001.html

美國現在是舊武器更替時期,應該會越來越多新野出現。

計畫咋,多數又爛尾,噉你就打曬飛機?
整小型沖壓彈?
九成都係嘥氣嘅啦。

可以參考護島神導彈同埋布拉莫斯。
200-300 km射程。
唔好唔記得呢兩支嘢都唔算小型,都有2.5至3噸重。
如果唔改動發射井,用戰斧參考,比盡呢種導彈都係一點五噸重。
情況會比上面兩個例子更壞。
射程短到得人驚。

而且而家美國疫情極之嚴重,估計政府收入大減,邊有咁多財力搞呢樣搞嗰樣,你哋都係打少啲飛機啦。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-22 02:39 PM 發表
整小型沖壓彈?
九成都係嘥氣嘅啦。

射程短到得人驚。

而且而家美國疫情極之嚴重,估計政府收入大減,邊有咁多財力搞呢樣搞嗰樣,你哋都係打 ...
美國有心做有幾難呢?
你用護島神這些舊東西和布拉莫斯跟印度嘅技術來比較。
其實全世界都係一直亂印銀紙,只不過美元印出來真係值錢d。

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-10-22 03:08 PM 發表

美國有心做有幾難呢?
你用護島神這些舊東西和布拉莫斯跟印度嘅技術來比較。
其實全世界都係一直亂印銀紙,只不過美元印出來真係值錢d。
呢個世界係有物理定律嘅。
材料強度有極限。
燃料能量有極限。
發動機沖比有極限。
空氣阻力有下限。
當你不惜工本全部嘢都畀人用更加好嘅,最多咪比人哋好二十個三十個%。
唔好發夢啦。

你睇下美元指數近排乜嘢貓樣先啦,仲喺度吹美元霸權,可以亂印銀紙?
佢印多幾次就玩完添嘅喇。

冇左大陸稀土供應已經唔駛諗

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-22 04:16 PM 發表

材料強度有極限。
燃料能量有極限。
發動機沖比有極限。
空氣阻力有下限。
當你不惜工本全部嘢都畀人用更加好嘅,最多咪比人哋好二十個三十個%。
唔好發夢啦。

你睇下美元指數近排乜嘢貓樣先啦,仲喺度吹美元霸權,可以亂印銀紙?

近年美債由美國投資者和聯儲局買得多,中國就持續減持中。

中國有東風100,俄羅斯有鋯石,你美國佬慢慢吹啦。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-22 04:16 PM 發表

材料強度有極限。
燃料能量有極限。
發動機沖比有極限。
空氣阻力有下限。
唔好發夢啦。

咁到時睇下美國造唔造到,我信你抑或信美國海軍能力

美元雖然不是最好,但如果又無更好的貨幣,人們就只會選當時最好的,美元指數時常會變,但你只看近期,其實今年初武漢肺炎最厲害,局勢不穩定時,世界就爭持美元。你們時常講去美元化,講左十幾年啦,中共08年開始做,但人民幣使用量攪來攪去都係得2%。
港元都係美元,你唔好持有啦,遲d人民幣有數字貨幣,睇下你會不會用自己血汗錢換這些變種軍票。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-22 14:39 發表
整小型沖壓彈?
九成都係嘥氣嘅啦。

射程短到得人驚。

而且而家美國疫情極之嚴重,估計政府收入大減,邊有咁多財力搞呢樣搞嗰樣,你哋都係打 ...
硞石要放得入3S14尺寸可參考布拉莫斯,8.9*0.7米,射程>500公里

Mk41打擊型容納最大7.7*0.51米,容積差唔止兩倍

Mk57加大到7.2*0.71米重爭17%

引用:
原帖由 機龍 於 2020-10-22 07:24 PM 發表

硞石要放得入3S14尺寸可參考布拉莫斯,8.9*0.7米,射程>500公里

Mk41打擊型容納最大7.7*0.51米,容積差唔止兩倍

Mk57加大到7.2*0.71米重爭17%
我都認為應該咁樣計,不過懶得搵資料。

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-10-22 06:28 PM 發表

咁到時睇下美國造唔造到,我信你抑或信美國海軍能力

美元雖然不是最好,但如果又無更好的貨幣,人們就只會選當時最好的,美元指數時常會變,但你只看近期,其實今年初武漢肺炎最厲害,局勢不穩定時,世界就爭持美元。你們時常講去美元化,講左十幾年啦,中共08年開始做,但人民幣使用量攪來攪去都係得2%。
港元都係美元,你唔好持有啦,遲d人民幣有數字貨幣,睇下你會不會用自己血汗錢換這些變種軍票。
山寨DF100/鋯石,唔會做唔到。
不過小型化都可以裝入去MK41就真係吹緊水,除非射程短到得人驚。

至於美金你就唔好成日一本通書讀到老,今次肺炎已經令到佢一年就印咗過去十年嘅錢,根本返唔到轉頭。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-22 08:00 PM 發表

不過小型化都可以裝入去MK41就真係吹緊水,除非射程短到得人驚。

至於美金你就唔好成日一本通書讀到老,今次肺炎已經令到佢一年就印咗過去十年嘅錢,根本返唔到轉頭。
如果美債暢銷,聯儲局就吾駛自己啃4萬億了。外國機構和國家買美債的速度遠不及聯儲局和美國投資者。美國其實係塘水滾塘魚。27萬億元美債中,只有7萬億是外國投資者持有。

將來制約美國軍事發展的正正是政府無錢。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-22 08:00 PM 發表

就等睇下做唔做到啦!
美國不是印度,中國,俄羅斯只是欠錢。
假如你都係持美元資產為主就算吧啦!
其實全世界都係印銀紙(中國一樣),但石油,黃金仲用美元結算,你少擔心。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-10-22 08:12 PM 發表

如果美債暢銷,聯儲局就吾駛自己啃4萬億了。外國機構和國家買美債的速度遠不及聯儲局和美國投資者。美國其實係塘水滾塘魚。27萬億元美債中,只有7萬億是外國投資者持有。

將來制約美國軍事發展的正正是政府無錢。
美國政府財政預算中,分 Mandatory (必需開支)和 Discretionary 部分, 前者係社保、醫療、退休基金,不能減撥款,而用於教育、基建、軍事、國土安全的錢就由Discretionary 部分撥款,當中軍事加國土安全開支佔50%。所以當其他範疇經費不足,就梗係從軍費度扣錢啦。

仲有一樣,就係美債利息,吾夠錢還息的話梗係扣軍費啦。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-10-22 08:23 PM 發表

美國政府財政預算中,分 Mandatory (必需開支)和 Discretionary 部分, 前者係社保、醫療、退休基金,不能減撥款,而用於教育、基建、軍事、國土安全的錢就由Discretionary 部分撥款,當中軍事加國土安全開支佔50%。所以當其他範疇經費不足,就梗係從軍費度扣錢啦。

仲有一樣,就係美債利息,吾夠錢還息的話梗係扣軍費啦。
佢話可以繼續印喎,問題如果係美元指數跌到得返20,仲有乜嘢購買力呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]