• 瀏覽: 30,912
  • 回覆: 13
  • 追帖: 2
國泰空中服務員工會主席王思敏表示,國泰早前獲政府注資200多億元,理應節衣縮食,而非大裁員及停止營運國泰港龍。工會內務副主席孫德妍則指,「有得留低」的員工均十分彷徨,公司要他們在14天內決定是否簽署新合約,底薪和時薪減幅由14%至36%。

王思敏在一個電台節目表示,無被裁減的員工獲發新合約,但條款不平等,薪酬減幅最高可達36%,工會接獲員工反映,指新合約年期應改為2、3年,否則當航空業復蘇時,難以追上原先應有的待遇。她說,工會早前向資方提出,員工若自願離職,應可獲3至4個月工資賠償、不與強積金對沖,但公司現時提出的離職方案並不慷慨。她說,已去信特首林鄭月娥及運輸及房屋局局長陳帆要求協助。

孫德妍則表示,國泰宣布重組後,員工均心情沉重,即使員工有幸獲留職,也要簽署一份新合約並要減底薪,減幅由14%至36%不等,員工福利等多項細節亦有很大轉變,他們要在14天內決定是否簽署新合約,很多員工都非常彷徨,難以做決定。

而家就識得搵政府求助,之前罷工咪好型,係型就型到尾,唔好笠水
呢次又要靠黃色經濟圈衆籌

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1403982/即時-港聞-國泰大裁員-工會指減薪高達36-留職員工感彷徨-去信政府求助

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-22 12:39 PM 發表

唔係搵黑暴大三罷要政府回應訴求嗎???
自己要撚炒怪得誰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-10-22 12:53 PM 發表

係自由社會之下
明買明賣
政府點可以管理公司政策呀
而且政府一插手又話專制
有事就識搵政府
無事就吊膠政府
曱甴本色,
有事警察,無事黑警
有事鄭越鵝,無事小天使

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ATA6038 於 2020-10-22 01:15 PM 發表

還記得當天大家一齊做過乜

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=enCZhejW9ww#dialog
奧運金牌得主定打勝仗?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-22 01:48 PM 發表

可以向803基金篤灰身邊黑暴凶者,拿獎金頂住下先...
應該都比人笠晒,邊仲有錢剩,你話我話啦

引用:
原帖由 高達0.1 於 2020-10-22 01:50 PM 發表

https://youtu.be/DxsVpaZ0iRI
精簡架構!過剩企業職位淘汰係正常市場調整!超高肥雞賠償偷笑都嚟唔切!重想向政府R爛腳!人心不足蛇吞象貪得無厭!黃嘢收黑金收慣!慣性貪心嚟!卑劣人格!
智商有問題,無機會同同事道別,講好咗撚炒,應該一早知
仲要點同屋企人道別?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-10-22 01:51 PM 發表

班「手足」係咪個個都低能㗎?反政府,但係要政府救?
RTHK 咪一樣,出政府糧,就反政府,只有香港咁自由

引用:
原帖由 johnshepper 於 2020-10-22 03:26 PM 發表

怕乜?612基金大把錢俾你班曱甴使
仲唔用晒咩,仲等到而家

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ls79ad 於 2020-10-22 03:29 PM 發表

李卓人死左去邊?
呢個時候仲唔閃咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-10-22 07:46 PM 發表

上市公司
財政有問題
應該向股民集資
唔係要納稅人俾錢
呢個政府又係白癡,以為保就業就可以解決裁員問題

思覺失調,可能一邊屌政府一邊要求協助出糧,只有香港是這樣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前往幼稚的妹妹 於 2020-10-23 07:45 AM 發表

估唔到呢次事件,見盡人性醜陋。又話冇人情味、又話違社會責任、又話港龍品牌好有歷史價值、又話公司無良心、又話補償唔豐富、留低又話新合約差好多簽唔落手等等......
還記得上年社會運動,佢地完全無理會公司同市民成日搞罷工,又威脅公司會採取工業行動。
航空業咩環境唔洗講係人都睇到,呢個決定都迫於無奈,唔只係你地,全世界都係咁。公司無欠你地,你地亦無欠公司,唔好講到自己好似受害者咁,無公司都養你 ...
呢的叫時晨未到,而家到了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 terryleung365 於 2020-10-23 11:35 AM 發表

外面私人公司炒魷魚都係賠一個月。國泰工會要求自願離職要獲3至4個月工資賠償?呢啲要求係咪好撚大貪兼戇鳩。國泰肯賠都畀人話戇鳩啦,仲要開壞先例!
呢班人食好住好,仲咁大貪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rege 於 2020-10-24 05:57 AM 發表

係舊年暴亂期間係機場有份玩嘢嘅國泰員工,攞番啲尊嚴出嚟啦,話明同香港及國泰攬炒㗎,而家唔好衰俾人睇啦,全力搞移民去台灣、英國及加拿大啦🤣🤣🤣
樽鹽就有

回覆 引用 TOP

主題標籤 #國泰 #港龍
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]