• 瀏覽: 33,468
  • 回覆: 471
  • 追帖: 1
+20
引用:
原帖由 ufo2018 於 2020-10-22 12:33 PM 發表
國泰空中服務員工會主席王思敏表示,國泰早前獲政府注資200多億元,理應節衣縮食,而非大裁員及停止營運國泰港龍。工會內務副主席孫德妍則指,「有得留低」的員工均十分彷徨,公司要他們在14天內決定是否簽署新合約,底薪和時薪減幅由14%至36%。

王思敏在一個電台節目表示,無被裁減的員工獲發新合約,但條款不平等,薪酬減幅最高可達36%,工會接獲員工反映,指新合約年期應改為2、3年,否則當航空業復蘇時 ...
班「手足」係咪個個都低能㗎?反政府,但係要政府救?

200萬黃色經齊圈見死不救,罷工時講好齊上齊落既

引用:
原帖由 skirt333 於 2020-10-22 12:35 PM 發表
被炒既, 又話寧願0薪留職, 有得留底既, 減薪都話感彷徨
黃色思維係正常人諗唔明架🤭
又唔俾人做生意但係又要出糧仲要唔想炒人,條數講得通就唔係黃色思維啦🙈

唔係要攪罷工咩, 駛乜向政府求助.

要反政府又要政府幫?!
YC個腦真係有病唔係扮架喎!

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-22 01:48 PM 發表

可以向803基金篤灰身邊黑暴凶者,拿獎金頂住下先...
應該都比人笠晒,邊仲有錢剩,你話我話啦

引用:
原帖由 ufo2018 於 2020-10-22 12:33 PM 發表
國泰空中服務員工會主席王思敏表示,國泰早前獲政府注資200多億元,理應節衣縮食,而非大裁員及停止營運國泰港龍。工會內務副主席孫德妍則指,「有得留低」的員工均十分彷徨,公司要他們在14天內決定是否簽署新合約,底薪和時薪減幅由14%至36%。

王思敏在一個電台節目表示,無被裁減的員工獲發新合約,但條款不平等,薪酬減幅最高可達36%,工會接獲員工反映,指新合約年期應改為2、3年,否則當航空業復蘇時 ...
依家要去信求助,咁算唔算違背初衷。

你地班pk玩罷工,攪cx啲機個時咁過隱,以為cx大公司唔會比人炒。  依家人地都無生意,炒你地都賠足,仲想點。  減薪有得簡留定唔留,間間公司都係咁啦。又唔見搵政府幫手。

引用:
原帖由 Visita 於 2020-10-22 01:40 PM 發表
HR 連這小事也拖泥帶水,難怪黑暴空服罷工攬炒無有怕。只要講明簽新約新職是名額有限要先到先得,幸運留職的撲到簽啦,怎會還在搞風搞雨呢? 做得HR就要夠辣,不是請返來一味計糧單派福利,治得到搞事友是最基本。
HR唔使雞???

攬炒成功

最好將之前有份搞罷工個D炒埋,襯呢個機會正本清源。以後少好多煩惱。

恭喜恭喜 曱甴攬炒

有事就求政府 無事就鬧政府。

引用:
原帖由 少洛 於 2020-10-22 01:51 PM 發表

黃色思維係正常人諗唔明架🤭
又唔俾人做生意但係又要出糧仲要唔想炒人,條數講得通就唔係黃色思維啦🙈
Trump's style

ChiNa武漢肺炎一出,你地仲唔趴街

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]