• 瀏覽: 30,910
  • 回覆: 471
  • 追帖: 2
工會去信林鄭求助?唔撚係呀話

咁委屈你咪唔好簽囉, 而家大把人肯做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大寶 於 2020-10-22 01:34 PM 發表

x2.   E+搵政府.嗌攬炒時情況又記得嗎?
可以向803基金篤灰身邊黑暴凶者,拿獎金頂住下先...

隔離戴FULL GEAR既是否鬼..
派裝備那位是否係鬼...
派八達通,禮卷那個人是否又係鬼..
TELEGRAM內又有多少係鬼..
朋友被捉,會唔會篤灰,
戴口罩可能係鬼..唔戴又怕被人起底..
玩擺工咁白痴,低撚死啦,好好地一個香港就比你地一班垃圾已員,教師,空服,護士,仆街垃圾學生,白痴曱甴一次拖累了,這個現在就是你們想見的爦炒

工會去信林鄭求助?唔撚係呀話?型就同我型到底,轉個頭同我笠水?

回覆 引用 TOP

得賞所願

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-10-22 01:39 PM 發表

裁員就係節衣縮食啦
唔做最終全間公司執
你唔想裁員, 咁全體減薪9成, 你願意嗎?
唔願意的話, 又有咩可行方案呢?
Take it or leave it .

番鬼老就是這簡單,HR 卻搞到不湯不水,被黑暴工賊玩返轉頭,怎搞的?

回覆 引用 TOP

有工開有人工加就搞事,俾人炒就搵政府幫手,咩道理?
你班人話要攬炒既喎,而家成功左,唔係應該開心既咩

回覆 引用 TOP

仆街咁都唔使對沖MPF

引用:
原帖由 chichunlo 於 2020-10-22 01:27 PM 發表

比你地留底重要比你諗住幾多年要追返薪酬、其實應該全部炒哂再招聘、唔駛比呢班曱甴再太多幻想!!!
x2

回覆 引用 TOP

飛曱甴明明話要攪炒

勿借簽名檔針對會員

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2020-10-22 12:33 PM 發表

國泰空中服務員工會主席王思敏表示,國泰早前獲政府注資200多億元,理應節衣縮食,而非大裁員及停止營運國泰港龍。工會內務副主席孫德妍則指,「有得留低」的員工均十分彷徨,公司要他們在14天內決定是否簽署新合約,底薪和時薪減幅由14%至36%。

王思敏在一個電台節目表示,無被裁減的員工獲發新合約,但條款不平等,薪酬減幅最高可達36%,工會接獲員工反映,指新合約年期應改為2、3年,否則當航空業復蘇時 ...
https://youtu.be/DxsVpaZ0iRI
精簡架構!過剩企業職位淘汰係正常市場調整!超高肥雞賠償偷笑都嚟唔切!重想向政府R爛腳!人心不足蛇吞象貪得無厭!黃嘢收黑金收慣!慣性貪心嚟!卑劣人格!

幫!一定幫,政府吾幫我都會幫,社會本質就係應該係有能力嘅人去幫能力較低嘅人,做人吾可以太計較,咁先社會先和諧

回覆 引用 TOP

見到國泰同港龍呢堆員工...真係覺得佢地好無恥又樣衰.....!
當日咁囂張要攪罷工...而家無左份工就成隻狗咁乞求公司要用番佢地...簡直就係現眼報...自作孽....! 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2020-10-22 12:33 PM 發表

國泰空中服務員工會主席王思敏表示,國泰早前獲政府注資200多億元,理應節衣縮食,而非大裁員及停止營運國泰港龍。工會內務副主席孫德妍則指,「有得留低」的員工均十分彷徨,公司要他們在14天內決定是否簽署新合約,底薪和時薪減幅由14%至36%。

王思敏在一個電台節目表示,無被裁減的員工獲發新合約,但條款不平等,薪酬減幅最高可達36%,工會接獲員工反映,指新合約年期應改為2、3年,否則當航空業復蘇時 ...
由去年月月搞”三罷”到依家”攬炒革命”成功。佢哋唔係應該自豪咩,不過傷港仲未變返漁村,”革命尚未成功,👋🏼🦶🏼仍需努力”

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]