• 瀏覽: 30,933
  • 回覆: 471
  • 追帖: 2
裁員就係節衣縮食啦
唔做最終全間公司執
你唔想裁員, 咁全體減薪9成, 你願意嗎?
唔願意的話, 又有咩可行方案呢?

原來罷工唔彷徨

HR 連這小事也拖泥帶水,難怪黑暴空服罷工攬炒無有怕。只要講明簽新約新職是名額有限要先到先得,幸運留職的撲到簽啦,怎會還在搞風搞雨呢? 做得HR就要夠辣,不是請返來一味計糧單派福利,治得到搞事友是最基本。

不平等呀
應該一律裁員

回覆 引用 TOP

停一停,諗一諗
當初好似好X多人反對政府用公帑救國泰架喎
依家又求助政府

回覆 引用 TOP

減薪就感彷徨,咁咪唔好做,伸綜援啦,到時就 豬豬服服 ,日日罷工坐係度都仲有錢逗,幾好呀!
當日個工會仲講話「共渡時艱」,咁依家咪共渡囉,又感彷徨呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ATA6038 於 2020-10-22 01:15 PM 發表

還記得當天大家一齊做過乜

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=enCZhejW9ww#dialog
奧運金牌得主定打勝仗?

回覆 引用 TOP

香港全部係人才,梗係全部劈炮,大把公司爭住請,返屋企慢慢等!

回覆 引用 TOP

新約覺得不合里可以唔簽,有人攞槍指住你要你簽?

政府呼籲市民做病毒測試又有幾多個空服人員走去做呢?仆街喇又求助政府

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dtw 於 2020-10-22 12:46 PM 發表

其實可以唔簽㗎!
去政府求助咩呢?
梗係揾李呃人攪三罷

開始數著妳我認識了多少個日子,卻忘了,我讓妳過了多少苦日子。

開始說著自己愛妳有多深愛妳有幾分,卻忽略了,曾經傷妳有多重。

開始看著恰如我給妳的承諾,一則則在眼前跳動著,其實,我狠狠記住,沒忘過。 我們還沒有開始,但是,妳早就已經給了我,滿滿的回憶。
引用:
原帖由 skirt333 於 2020-10-22 12:35 PM 發表

被炒既, 又話寧願0薪留職, 有得留底既, 減薪都話感彷徨
人性囉

回覆 引用 TOP

又準備罷工???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2020-10-22 12:33 PM 發表

國泰空中服務員工會主席王思敏表示,國泰早前獲政府注資200多億元,理應節衣縮食,而非大裁員及停止營運國泰港龍。工會內務副主席孫德妍則指,「有得留低」的員工均十分彷徨,公司要他們在14天內決定是否簽署新合約,底薪和時薪減幅由14%至36%。

王思敏在一個電台節目表示,無被裁減的員工獲發新合約,但條款不平等,薪酬減幅最高可達36%,工會接獲員工反映,指新合約年期應改為2、3年,否則當航空業復蘇時 ...
覺得新合約唔平等妳可以唔撈㗎~
冇人逼妳撈國泰……窮L不嬲冇談判籌碼㗎啦~
如果唔係當年共產黨就唔會搞無產階級革命

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 langke666666 於 2020-10-22 01:42 PM 發表

新約覺得不合里可以唔簽,有人攞槍指住你要你簽?
支持唔好簽, 劈炮

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]