• 瀏覽: 33,464
  • 回覆: 471
  • 追帖: 1
+20
引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-22 12:41 PM 發表
奸邪妖獸由昨年至今,不是要政府死的麼?既然要政府死,又為何要向政府求助?
死之前要割地賠償,仲話要有肥雞餐。

罷工,刻不容緩。

繼續攬炒,要一齊被炒,唔好咁衰仔衰女留低呀!

引用:
原帖由 ctchan20f 於 2020-10-22 11:16 PM 發表

又關政府事
搵馬鞍山共和國大總統幫你啦!
喺當地自組航空公司,承辦由馬鞍山直飛香港航班咪得囉!
又可攬炒香港,又有工開!
掂呀!

有冇揾罷工盟幫手?

唔駛彷徨,叫工會發起罷工囉,又唔係物第一次,今次為自己福利,真係有罷工權,但點解又唔行駛嘅?

點解加入黃色經濟圈?要求用同一條件僱用啊

減人工搵特首幫手😆商業機構不嬲都係甘架啦,冇人工加又罷工,要搞黑暴,抵你地死啦

要求職請聯絡勞工處,但走地哩D工種幫你唔到。

引用:
原帖由 炎皇子孫 於 2020-10-22 12:39 PM 發表
有得留低仲想點? 
想走

引用:
原帖由 ufo2018 於 2020-10-22 12:33 PM 發表
國泰空中服務員工會主席王思敏表示,國泰早前獲政府注資200多億元,理應節衣縮食,而非大裁員及停止營運國泰港龍。工會內務副主席孫德妍則指,「有得留低」的員工均十分彷徨,公司要他們在14天內決定是否簽署新合約,底薪和時薪減幅由14%至36%。

王思敏在一個電台節目表示,無被裁減的員工獲發新合約,但條款不平等,薪酬減幅最高可達36%,工會接獲員工反映,指新合約年期應改為2、3年,否則當航空業復蘇時 ...
估唔到呢次事件,見盡人性醜陋。又話冇人情味、又話違社會責任、又話港龍品牌好有歷史價值、又話公司無良心、又話補償唔豐富、留低又話新合約差好多簽唔落手等等......
還記得上年社會運動,佢地完全無理會公司同市民成日搞罷工,又威脅公司會採取工業行動。
航空業咩環境唔洗講係人都睇到,呢個決定都迫於無奈,唔只係你地,全世界都係咁。公司無欠你地,你地亦無欠公司,唔好講到自己好似受害者咁,無公司都養你地一世。傳媒好配合,一沈百踩,放大報導班人點慘,亦是可悲。

引用:
原帖由 年月是流水 於 2020-10-22 12:40 PM 發表
助你老味.....
你地要攬炒罷工丫麻
報應呀
玩到周身屎就叫人幫手,再次證明黃絲無腦做野不理後果,自作自受。

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-22 12:59 PM 發表
日日反政府, 揾政府都無用
之前玩得咁開心,而家要找數。

引用:
原帖由 kitkityuan 於 2020-10-22 01:31 PM 發表
要求加薪36%
加一個月,第二個月再炒5000人,當發放肥雞餐。

多撚得職工盟,多撚謝李卓人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]