• 瀏覽: 33,348
  • 回覆: 471
  • 追帖: 1
+20
引用:
原帖由 大王來巡山 於 2020-10-22 01:22 PM 發表
型到尾
×2

呢D所謂工會都on99,航空業而家去到垂死,國泰每月蝕15~20億,你地仲想可有豐厚保償?
留低既都冇可能唔大幅減薪!要捱兩、三年!公司冇晒錢唯又執粒!
你去信政府做乜?政府只係被動股東!

唔夠一年前話要攪死香港要脅政府
依家全香港人一齊陪葬
做乜香港政府仲要科水幫你
(香港政府只識科水,要幫應該只係會科水)

比你地留底重要比你諗住幾多年要追返薪酬、其實應該全部炒哂再招聘、唔駛比呢班曱甴再太多幻想!!!

要求加薪36%

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-22 12:39 PM 發表

唔係搵黑暴大三罷要政府回應訴求嗎???
自己要撚炒怪得誰

引用:
原帖由 年月是流水 於 2020-10-22 12:40 PM 發表
助你老味.....
你地要攬炒罷工丫麻
報應呀
x2.   E+搵政府.嗌攬炒時情況又記得嗎?

人無恥已無敵,飛雞何須向政府乞食!

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-10-22 12:37 PM 發表
留職都話徬徨, 咁炒咗個啲呢? 咁咪要跳樓.
停飛即係冇野做,但64%出糧!咁都唔滿足?

引用:
原帖由 ufo2018 於 2020-10-22 12:33 PM 發表
國泰空中服務員工會主席王思敏表示,國泰早前獲政府注資200多億元,理應節衣縮食,而非大裁員及停止營運國泰港龍。工會內務副主席孫德妍則指,「有得留低」的員工均十分彷徨,公司要他們在14天內決定是否簽署新合約,底薪和時薪減幅由14%至36%。

王思敏在一個電台節目表示,無被裁減的員工獲發新合約,但條款不平等,薪酬減幅最高可達36%,工會接獲員工反映,指新合約年期應改為2、3年,否則當航空業復蘇時 ...
如怕航空業復蘇追不上之前待遇,是否應將新合約改為臨時合約?那不更具彈性方便勞資雙方隨時提高合約待遇?

完全無野做都出到6成糧仲想點
以佢地既專業,減3成人工都唔會搵到另一份
仲要佢地而家係無做野
有本事咪轉行囉

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-10-22 12:53 PM 發表
係自由社會之下
明買明賣
政府點可以管理公司政策呀
而且政府一插手又話專制
有事就識搵政府
無事就吊膠政府
曱甴本色,
有事警察,無事黑警
有事鄭越鵝,無事小天使

反政府又求政府:反送中又自動送中。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]