• 瀏覽: 2,605
  • 回覆: 19
香港人是有錢不知驚。中老年人的積蓄本來為了養老,在還有工作能力時失了業,掏空了積蓄,老來生活難捱。年輕人失業就回家,甚至當放假又一年,不止令心態懶散,工作能力每況愈下,最後吃光家人積蓄,只能靠社會福利過活。

我當然不敢叫大學生去賣魚,但見到這種失業狀況都不識驚,見到政府放寬本地團至三十人,還有人去追問為何不放寬示威遊行人數時,就生起一種「何不去示威」之歎。見到如今海嘯式的經濟狀況還不識驚,仍然不斷想去搞政治者,難道示威遊行真是有得開飯?未捱過餓,真是不知捱餓之慘了。
https://hd.stheadline.com/news/c ... 日的賣魚工無人做-失業率卻衝向7-高位

不經不覺, 香港早已成為高福利養懶人的社會。
高福利的社會就是讓混飯吃的人佔便宜, 勞動工作無人做, 生產效率也必然降低。

大哥。1000 一日是要請熟手的,唔係你想做就會請。
做G 就生手更好。

引用:
原帖由 hh002 於 2020-10-22 10:41 AM 發表
大哥。1000 一日是要請熟手的,唔係你想做就會請。
做G 就生手更好。
沒有生手的培訓, 那來那麼多的熟手?
賣魚生手人工5折, 肯做捱一年都可升為熟手。
魚檔老闆唔識計數就會做死自己。

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-22 10:44 AM 發表

沒有生手的培訓, 那來那麼多的熟手?
賣魚生手人工5折, 肯做捱一年都可升為熟手。
魚檔老闆唔識計數就會做死自己。
帶一個人好難的,心機時間缺一不可。
唔小心請左個深黃你仲頭痛,時刻將政見溶入工作。

小弟公司最近請左個assistant ... interview果陣都知佢係深黃,不過諗住人誰無過,而且呢半年來見工的都是YC,反正都冇得揀咪試下囉 (DKLM .. 佢明知老闆藍C都來做)。

佢人是醒目 ... 但下下有不順心的就diu藍C或政府 .. 成日將情緒政見帶返工 (撞邪咁樣) ... 做事怠慢....之前公司比左intruction 叫去參加全民檢測covid19 .... 佢又死都唔肯去 .. 最後搞到條team 好大壓力 ...  之後 ......... 我後悔不矣 ..... 而家日日放佢埋一邊,反正唔敢比野佢做

引用:
原帖由 hh002 於 2020-10-22 11:01 發表

小弟公司最近請左個assistant ... interview果陣都知佢係深黃,不過諗住人誰無過,而且呢半年來見工的都是YC,反正都冇得揀咪試下囉 (DKLM .. 佢明知老闆藍C都來做)。

佢人是醒目 ... 但下下有不順心的就diu藍C或政府 .. 成日將情緒政見帶返工  ...
過多一年半載,睇你老細仲有冇閒錢養呢啲垃圾

引用:
原帖由 hh002 於 2020-10-22 11:01 AM 發表

佢人是醒目 ... 但下下有不順心的就diu藍C或政府 .. 成日將情緒政見帶返工  ...
何處無黃人?
我的公司一向做法就是把黃人調到東南亞的老遠國家, 讓他感受在香港時身在福中不知福的後悔。
但自去年中開始, 我們公司只會把黃人調到大灣區, 明知他們不會接受, 就變相是要他們自動離職

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-22 10:20 AM 發表
香港人是有錢不知驚。中老年人的積蓄本來為了養老,在還有工作能力時失了業,掏空了積蓄,老來生活難捱。年輕人失業就回家,甚至當放假又一年,不止令心態懶散,工作能力每況愈下,最後吃光家人積蓄,只能靠社會福利過活。

我當然不敢叫大學生去賣魚,但見到這種失業狀況都不識驚,見到政府放寬本地團至三十人,還有人去追問為何不放寬示威遊行人數時,就生起一種「何不去示威」之歎。見到如今海嘯式的經濟狀況還不識驚,仍 ...
想做高薪耳猿!😖

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-23 12:21 PM 發表

何處無黃人?
我的公司一向做法就是把黃人調到東南亞的老遠國家, 讓他感受在香港時身在福中不知福的後悔。
但自去年中開始, 我們公司只會把黃人調到大灣區, 明知他們不會接受, 就變相是要他們自動離職
我公司大陸的業務同香港是分割的。唉,我有排受。

引用:
原帖由 hh002 於 2020-10-23 12:43 PM 發表

我公司大陸的業務同香港是分割的。唉,我有排受。
我公司的做法有點消極.........
比較積極的做法就是學效某公司高管, 他在與黃下屬共饍時, 聽到黃下屬的政見, 高管忽然彈出一句:「政見不同不打緊, 但影響到公司形象就不好了, 始終公司不是養智障的地方。」

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-23 12:51 PM 發表

我公司的做法有點消極.........
比較積極的做法就是學效某公司高管, 他在與黃下屬共饍時, 聽到黃下屬的政見, 高管忽然彈出一句:「政見不同不打緊, 但影響到公司形象就不好了, 始終公司不是養智障的地方。」
哇,好絕呀。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-10-23 12:34 PM 發表

想做高薪耳猿!😖
曾幾何時, 律師是一門高尚行業, 經過佔中至去年大暴動後, 律師的名聲被公賊黨劣屍拖累得如江河日下。
為何公賊黨劣屍要大量制造官司去養活這個行業? 是因為僧多粥少之故。
為何香港還要養那麼多議員? 其實是不必要的, 因為議員的功能早已被市民和傳媒取代了。
不久的將來, 立法會將會被取締, 而區議會的議席數目也會被大量地縮減。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]