• 瀏覽: 11,372
  • 回覆: 94
秦始皇為統一人們的思想,大造天神,統一文字,強行教化。
使今日的中國人迷信中央集權制度,喜歡強行統一國家,壓制了中國創新,使工業革命沒有在中國發生。

參見:
1. 秦始皇
2. 中國500年來對人類的創新貢獻為零

- Gigabyte Desktop (Home)
- Macbook Pro M1 13" (Programming)
- ROG Strix Scar 17 (2022) G733ZX-LL093W (Gaming)
- Xiaomi 10T Pro (Personal)
- POCO X3 GT (Office)
引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-22 08:03 發表
秦始皇為統一人們的思想,大造天神,統一文字,強行教化。
使今日的中國人迷信中央集權制度,喜歡強行統一國家,壓制了中國創新,使工業革命沒有在中國發生。

參見:
1. 秦始皇
2. 中國500年來對人類的創新貢獻為零 ...
1 統一文字度量衡,有助學術和科研發展。
引用:
李斯建議:「史書只保留秦國史書,其他國家的史書都焚毀;《詩經》、《書經》及諸子百家之書只有博士官可以保留,民間的都限期交出燒毀;醫藥、卜筮、農業之書民間可以保留;想學法律的人以官吏為師。」秦始皇下旨同意。 史稱「焚書。
2 秦始皇認為政治有關嘅學術,應該由政府監管傳授,但其他科然生活嘅書籍卻可在民間同行。
中國對科研打壓得最厲害嘅唔係秦始皇,而係"罷黜百家,獨尊儒術"嘅董仲舒。

中國人不過係習慣中央集權制度,認同"讓專業搞政治嘅人搞政治"。
當搞政治嘅人唔專業,中國就會衰落,
當搞政治嘅人專業,中國就能中興,
當中國中興,人民就富強,
人民富強,領子班底專業,中國就會崛起。

中國今天要守住嘅係如何確保"領子班底專業",

民主不過係確保專業嘅其中一個方案,
沒有陰影中央集權和大統一,中國跟本擺脫不了列強嘅瓜分。

歐洲的工業革命是個偶然,並不是一定會在歐洲發生。和文化關係不大。
歐洲的工業革命,根源要歸功于1350年的黑死病大流行。黑死病導致歐洲基督教的桎梏鬆動了,人民的思想解放了。
歐洲工業革命的科學思維,來自于古希臘,特別是歐幾里得的“公理化”的推導模式。但是歐幾里得是公元前300年的人物,距離歐洲15世紀的文藝復興已經過了1800年,這1800年歐洲一直處于蒙昧之中,科技發展一直不如中東和中國。實際上歐洲的復興得益于阿拉伯世界的“大翻譯”。
所以,歐洲的科學復興和工業革命,實際上也是偶然的,並非必然。 而中國也並非就一定不能率先進入工業革命。
假如歐洲沒有黑死病大流行,也可能會繼續在黑暗蒙昧中再過1800年。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-22 11:37 發表

歐洲咁X多文字
咪又係帶領大量科研學術發展~
所以你講嘅冇必然關係只係偶然
你講解吓多文字如何有助科研學術發展先啦!
如果歐洲唔係言語不通搞分裂嘅話,白人一早就統一咗地球啦!

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-22 12:53 發表

你講兩點都冇根據
科研學術發展係尖端小眾嘢嚟
事實證明不會被文字阻隔
當日不會,今日更加冇可能
and當日就係希魔爭啲統1地球!
呵呵~
是嗎?

咩事實咁巴閉?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-22 14:53 發表

你今日用緊嘅眾多數學物理科研囉
呵呵~
睇唔出喎~

如果講秦始皇焚書影響學術發展,倒不如講董仲舒獨尊儒學影響更大

秦始皇只專政十幾年,秦朝倒台之時,諸子百家的學者尚存於世,實際影響並不大。秦始皇其實將諸子百家(加上夏商周)書籍,貯藏在皇室書庫之中,可惜被項羽一燒而盡

我哋有四大發明!

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-22 09:37 發表

1 統一文字度量衡,有助學術和科研發展。

2 秦始皇認為政治有關嘅學術,應該由政府監管傳授,但其他科然生活嘅書籍卻可在民間同行。
中國對科研打壓得最厲害嘅唔係秦始皇,而係"罷黜百家,獨尊儒術"嘅董仲舒。

中國人不過係習慣中央集權制度,認同"讓專業搞政治嘅人搞政治"。
當搞政治嘅人唔專業,中國就會衰落,
當搞政治嘅人專業,中國就能中興,
當中國中興,人民就富強,
人民富強, ...
真知灼見!👍👍👍

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]