• 瀏覽: 11,452
  • 回覆: 94
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-8 08:58 PM 發表

日皇軍殺中國人也不是全部
明白了

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-8 08:53 PM 發表

2000年前冇問題呀
古埃及人2700BC已建金字塔
叉燒包民間都有標準
事實證明唔使中央集權
今日萬物標準都唔係由中央集權來定係由民間定
10分有效
同集權無關
我知你地好想找理由撐獨裁L
但唔使隨便攝位叨光囉
首先呢啲嘢唔需要中央集權做
做到亦唔係咩大不了
and秦始皇整咗火藥咪又係on9~
同樣證明,係唔係中央集權。對科技爆發無關。 但中央集權保證左秦軍百萬級別個供應同質量。
你埃及有咁個級數?
整幾多麪包啊
最重要,有咁個標準級數。你埃及就唔會係卡疊石輸俾赫梯帝國啦。

秦始皇思想功利如果發現有奇妙科技,只要國家富強和軍力強大,一定運用,秦始皇用楚人李斯。秦始皇可能比康熙更實際

秦始皇焚書坑儒(方士)貴族因秦國統一天下,想分封守舊政經制度

貴族想分封這些舊思想形成將來士族制度,秦始皇用強硬手段推行新政

美國川普大帝想對付和輕視美國傳統士族和世族

川普大帝用(康熙國策用南書房)總統內閣和幕僚取代參眾二院和任免法官,加強總統權力

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-7 01:19 PM 發表

咁就係秦始皇無進行好過施政改變。同樣用中央集權個漢朝點解無仗打又無急速衰退?處理得好啊嘛。
我唔係太想討論秦朝漢朝歷史問題,我只係想講,個人貪念產生動力,動力產生競爭,競爭推動社會進步。

中國係競爭中產生出中央集權制,同埋儒家思想,
政府代表權威,
儒家思想,感化,安撫。
呢套咁嘅系統,就係為咗人盡量減低貪婪,繼續社會和諧。基層願意接受更大嘅壓榨。

同樣問題又來啦,因為人冇咗貪念,就冇咗進步動力。所以先後比其他民族征服。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-12 09:12 AM 發表

科乜技
只係標準化大量制作
話科技你又即刻話證明集權發展科技
你根本就冇科學精神
冇邏輯
咁好啊,你解析埋融合鉻冶煉技術。尾翼氣渦流穩定技術。
沉降性弩機發射部件。
堰塞湖高低二級水壩建造設計理論
逆向高度差運河
當時世界最先進農業工具
壓力製冰法
造紙
火藥

呢D秦到漢朝中央集權制度下誕生個d野叫咩?
你呢d無任何科技從業經驗,但口口聲聲叫人無科學精神個人,我見過好多,開口埋口就希臘式,實驗,歸納總結,提煉原理。
中國人無咩?得你識總結理論啊,因為你有套野流傳其他就唔係科學啊? 咁羅馬所有技術都無希臘式個原理總結。咁你去起個鬥獸場我睇過? 偉大羅馬建築咪又系帝國時期中央集權下邊做到。

邏輯? 你配同我講邏輯? 你係照搬你個所謂學識,但好明顯,你唔知道咩係邏輯。大型標準化個使用。你去跟下ISO9001體系,瞭解佢建立管理機制。你睇下係唔系一個無邏輯個人可以理解。

唔問細節,唔親自嘗試,連邏輯講求多線關聯,注重因果推論你都唔知。
攞一個麵包因為約定俗成,低標準,自然形成,無提煉出有效分析。然後想用低標準來講由專家,學者,有研究方向,有推導,有嘗試,有修正個標準理論。

好明顯,你只不過強調你自己都唔理解個所謂民主同競爭力。你有負責過科學研究項目咩?我就負責緊啦。

無法集權既國家被淘汰。呢個係戰國時代歷史。

同樣亦係歐洲歷史。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]