• 瀏覽: 16,974
  • 回覆: 137
  • 追帖: 1
深圳東海航空董事長黃楚標早前向東網證實,註冊了航空公司,欲發展國內及東南亞短途航線,並正準備航空營運人許可證(AOC)。有工會透露,該航空公司近日於報章刊登招聘廣告,主要涉及經理級員工,認為此舉有助加快取得許可證的時間。民航處表示,今年7月接獲大灣區航空公司的航空營運人許可證申請,目前正在處理中。

香港民用航空事業職工總會主席李永富表示,航空營運人許可證一般需時至少1年才會獲批,相信現時屬招聘人手的最好時機,不但可以較低薪金吸納人才,亦可先進行培訓等工作,並把有關紀錄呈交至相關部門,相信有助加快許可證批出時間。他又提到,國泰近日多次傳出即將裁員,相信該航空公司或會聘請國泰被裁員工,據其了解,已有業界人才正在考慮轉至該航空公司。

根據最新資料顯示,該航空公司於今年7月8日易名為「大灣區航空有限公司」。該公司早於2010年5月24日成立,當時名為「東海航空有限公司」,然後於2019年1月17日易名為「東海航空(香港)有限公司」,直至去年12月5日再易名為「香港紫荊航空有限公司」。

大灣區航空有限公司股權全部由「東海聯合(集團)有限公司」持有,公司共有3名董事,分別是黃楚標、黎慧群,以及李治民。

個人評論:國家有政策要港人移居大灣區。隨著國泰大幅裁員,部分失業人士可能會北上工作。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201019/bkn-20201019120009860-1019_00822_001.html

東海係香港一向都有航空公司, 只係低調姐
Office仲好大冇乜人

黃絲god god雞貫徹「核爆都唔割蓆」理念囉

但間野係大陸公司,參與過社會運動既人,會俾佢入去做嘢嗎?

yellowobject空姐機師會過中資背景公司嗎?過左就成為yellowobject叛徒

引用:
原帖由 ax7ax 於 2020-10-22 00:30 發表
yellowobject空姐機師會過中資背景公司嗎?過左就成為yellowobject叛徒
我唔相信YC會為咗錢而背棄手足咁無義氣

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-10-22 12:28 AM 發表
黃絲god god雞貫徹「核爆都唔割蓆」理念囉
啱啦! 請能多D北姑雞,平、靚、正,隨時有埋空中特殊服務啊!

鵲巢鳩占!賤能到....

做內陸機,同做國內火車服務員不大分別

引用:
原帖由 港人共敵777 於 2020-10-22 00:41 發表
做內陸機,同做國內火車服務員不大分別
係囉…國太雞都係企油尖旺啦

引用:
原帖由 ax7ax 於 2020-10-22 12:30 AM 發表
火燒連環船
睇邊個笑到最後

提示: 違規內容已被屏蔽
請到曱甴,到時日日搞搞震,小心小心。

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-10-22 12:44 AM 發表

係囉…國太雞都係企油尖旺啦
怕你食唔起 

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-10-22 12:44 AM 發表

食屎啦死曱甴
原來係有牌黑社會

主題標籤 #民航處
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]