• 瀏覽: 42,115
  • 回覆: 345
+18
引用:
原帖由 加燦 於 2020-10-21 09:42 PM 發表

講真,強積金對沖是絕對荒謬.
但合今日法

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-21 09:11 PM 發表
國泰航空今日(21日)發出通告,削減8500個職位,港龍即日停運。在該8500個職位當中,未來數周將裁減約5300名駐港員工,另有600名非駐港員工或受影響。國泰航空主席賀以禮表示,明白決定令同事感不安,已提出了「慷慨的遣散方案」,包括承諾強積金不對沖。國泰空中服務員工會主席王思敏亦說,公司會有等同一個月人工的賠償金,認為整體上有回應到工會部分訴求,但她認為方案不是「非常豐厚」.......... ...
咁嘅市道, cx自己都吾掂
高過之前肥雞餐高過勞工法

仲想點

引用:
原帖由 威廉PO 於 2020-10-21 10:21 PM 發表
預左係瘦雞餐啦,但最重要係套制服,唔好收番啦。一定要留返俾胸姐,跑私鐘,搵食好有用架。。。
仲有職員證唔可以收

已經唔對沖了仲想點

引用:
原帖由 hkjacky 於 2020-10-21 10:25 PM 發表
做人要有骨氣, 快d拎返搞機場大叫缺一不可嗰陣嘅霸氣出嚟, 同公司講我一毫子都唔要
又話炒親有進一步工業行動

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-21 09:38 PM 發表

搞不懂
點解香港人喜歡自己玩自己?
最后整死自己
奇才
係㗎!之後佢地仲覺得自己勝利

你班撚咗成日玩罷工 炒咗出去都幾難搵工 

睇電視訪問個女仔講得啱,依行流動性咁低,出左黎真係唔知做乜好!!咁當初何必呢?黑暴行頭要罷工反修例,諗住要型ok...跟住疫情要罷工唔飛內地,ok..點知搞足一年,咁依家承你所願,直頭唔使返工啦,你又話寧願要停薪留職,咁即係點呀??

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-21 09:11 PM 發表
國泰航空今日(21日)發出通告,削減8500個職位,港龍即日停運。在該8500個職位當中,未來數周將裁減約5300名駐港員工,另有600名非駐港員工或受影響。國泰航空主席賀以禮表示,明白決定令同事感不安,已提出了「慷慨的遣散方案」,包括承諾強積金不對沖。國泰空中服務員工會主席王思敏亦說,公司會有等同一個月人工的賠償金,認為整體上有回應到工會部分訴求,但她認為方案不是「非常豐厚」.......... ...
你桌淫👺 瀨出嚟,講返兩句淫話啦DLLM

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-21 09:24 PM 發表
你班PK唔諗諗佔領機場停飛 公司唔見幾多錢

強積金不對沖巳經差好多, 連政府都會對沖
唔係上年玩罷工,又有社會運動令遊客大減,國泰可能夠錢頂多半年。

唔好要囉 

太古
東涌(新填海區)投塊地
興建員工宿舍
招聘廣東省空姐(包住宿)

取代香港班黃飛雞

原來做老闆無生意都唔可以裁員,就算有豐厚賠償都唔得要非常豐厚,賠埋身家都唔夠比真係慘過比人裁果個

飛雞們快撚d去佔領機場阻止旅客嚟啦!咩話?已經冇人嚟?哦,咁樣喺機場絕食,餓死自己以示抗爭!

一班貪得無厭嘅雞同狗

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]