• 瀏覽: 42,104
  • 回覆: 345
+18
引用:
原帖由 siutatbo 於 2020-10-21 09:12 PM 發表
咁咪額外賠償就咪要啦!
無錯!攞d骨氣出嚟

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-21 09:38 PM 發表

搞不懂
點解香港人喜歡自己玩自己?
最后整死自己
奇才
歌仔都有唱啦" 犯賤"

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-21 09:24 PM 發表
你班PK唔諗諗佔領機場停飛 公司唔見幾多錢

強積金不對沖巳經差好多, 連政府都會對沖
玩嘢不顧後果

因果循環,唔係玩佔領機場,公司可能多幾個月資金去捱,宜家求仁得仁,可喜可賀

已經無用MPF對沖
做人唔好貪得無厭

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 21-10-2020 09:24 PM 發表
你班PK唔諗諗佔領機場停飛 公司唔見幾多錢

強積金不對沖巳經差好多, 連政府都會對沖
全世界最有良心的僱主 ---- 毒果日報,都會對沖

又想去機場罷工?

d機長300萬年薪攞咗咁多年,一人攞d出嚟開間公司救濟下同業啦!

跟足勞工法例,要就要,唔要撚就

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-21 09:11 PM 發表
國泰航空今日(21日)發出通告,削減8500個職位,港龍即日停運。在該8500個職位當中,未來數周將裁減約5300名駐港員工,另有600名非駐港員工或受影響。國泰航空主席賀以禮表示,明白決定令同事感不安,已提出了「慷慨的遣散方案」,包括承諾強積金不對沖。國泰空中服務員工會主席王思敏亦說,公司會有等同一個月人工的賠償金,認為整體上有回應到工會部分訴求,但她認為方案不是「非常豐厚」.......... ...
比埋間公司你班飛支好唔好!
人一 on 9 就七,真係冇講錯

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-21 09:11 PM 發表
國泰航空今日(21日)發出通告,削減8500個職位,港龍即日停運。在該8500個職位當中,未來數周將裁減約5300名駐港員工,另有600名非駐港員工或受影響。國泰航空主席賀以禮表示,明白決定令同事感不安,已提出了「慷慨的遣散方案」,包括承諾強積金不對沖。國泰空中服務員工會主席王思敏亦說,公司會有等同一個月人工的賠償金,認為整體上有回應到工會部分訴求,但她認為方案不是「非常豐厚」.......... ...
唔滿意就照法例行,
一係工會集資收購國泰,到時工會話罷工就罷工,話加薪就加薪,話派三十個月花紅就派三十個月

引用:
原帖由 hahawin@ 於 2020-10-21 10:48 PM 發表

佢答交咗會費未? 跟住有幾個衆籌準備定錢呀.
各位唔使急,過隔離排隊交會費先,再從長計議。

有得賠咪好LAW...
無本事又貪心, 不知所謂...

5大賠償,炒一不可

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]