• 瀏覽: 16,957
  • 回覆: 95
  • 追帖: 1
新冠肺炎全球大流行,專家建議高風險人士應及早注射流感疫苗,以騰出更多醫療資源應付新冠肺炎。惟南韓新增多人注射流感疫苗後死亡,一周累計有9宗個案,引起南韓民眾對流感疫苗安全性的質疑。根據衛生部資料,死者注射的疫苗來自Korea Vaccine、Boryung Biopharma、LG Chem及SK bioscience。

截至周二(20日),南韓已有830萬人接種了流感疫苗。
南韓疾控中心透露,其中2名死者是68歲和78歲的長者,兩人是長期病患者。當局稱,正在調查2名男子的死因是否關乎注射流感疫苗,暫時未有證據顯示,注射流感疫苗與死亡有直接關係;並不排除其中2宗個案出現過敏反應。
--------------------------------------------------------------

喂, 又攪咩呀  
咁打唔打流感針好呀?

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/2782705/南韓注射流感疫苗後死亡個案增至9宗 疫苗來自4藥廠

本文可能虛構,如有雷同實屬巧合; 所載資料不構成招攬、要約或建議。超連結只供網址參考請勿點擊。勿對號入座。
引用:
原帖由 lrr174 於 2020-10-21 05:35 PM 發表
新冠肺炎全球大流行,專家建議高風險人士應及早注射流感疫苗,以騰出更多醫療資源應付新冠肺炎。惟南韓新增多人注射流感疫苗後死亡,一周累計有9宗個案,引起南韓民眾對流感疫苗安全性的質疑。根據衛生部資料,死者注射的疫苗來自Korea Vaccine、Boryung Biopharma、LG Chem及SK bioscience。

----------------------------------- ...
會唔會本身有美國肺炎抗體, 打流感針會有特殊反應?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-10-21 05:37 PM 發表

會唔會本身有美國肺炎抗體, 打流感針會有特殊反應?
平均每一百萬死一個, 我就唔敢博勒

引用:
原帖由 lrr174 於 2020-10-21 05:35 PM 發表

南韓疾控中心 ...
d藥廠名全部都是韓國藥廠,咁人地韓國人愛祖國用國貨無可厚非嘅。

好似話有過期疫苗,打咗嘅老人家真係多謝晒佢

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-21 05:41 PM 發表

d藥廠名全部都是韓國藥廠,咁人地韓國人愛祖國用國貨無可厚非嘅。
LG + SK, 唔見3星...……….韓國都係比幾間大野食晒...........

韓國人真慘, 打又死唔打又死

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-10-21 05:43 PM 發表

LG + SK, 唔見3星...……….韓國都係比幾間大野食晒...........
泡菜國 政商千絲萬縷  , 以後記住 泡菜疫針 信唔過

引用:
原帖由 lovetohea 於 2020-10-21 05:45 PM 發表
韓國人真慘, 打又死唔打又死
有研發藥物能力,已經好厲害了。

地球上所有病毒都係尾畜嘅生物武器,阻尾畜發財就緊係落你毒啦屌!

引用:
原帖由 lrr174 於 2020-10-21 05:38 PM 發表

平均每一百萬死一個, 我就唔敢博勒
百萬分之一唔算高,
唔打就百分之三。

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-21 05:48 PM 發表

有研發藥物能力,已經好厲害了。
研發成功先叫利害

800萬死4個,即200萬先死一個人,風險好低,唔打死於流感風險更高,值搏。

引用:

南韓疾控中心 ...
真係衰。唔係中國制造,搞到黃屎個個都要扮盲。

尋日都係釘兩件, 咁快就去到9人, 好明顯疫苗好有問題.

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]