• 瀏覽: 8,719
  • 回覆: 103
+28
引用:
原帖由 40342 於 2020-10-21 06:03 PM 發表

艦船行行幾快?

當你艦隊行跡暴露之後,要確定實際位置有幾難?
航母一離開基地就有不同工具跟蹤,正如美軍日日監視中國潛艇幾時出港一樣。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-21 03:11 PM 發表

有幾困難呀?航母會保持無線電默靜?航母航行係冇尾跡嘅?
如果中國同時由南海向山東發射7架無偵八/攻擊11/空天飛機,採用弧形飛行路線,分別搜索離岸1000,1400,1800,2200,2600,3000,3400公里嘅海面,航母有冇辦法逃避偵察? ...
not that naive n simple

引用:
原帖由 Win晨 於 2020-10-21 05:55 PM 發表

https://m.thepaper.cn/newsDetail_forward_1416891
無法識別但係可以追蹤咪得囉。
識別係喺一出港口已經做咗喇。

引用:
原帖由 Win晨 於 2020-10-21 05:34 PM 發表

飛得咁高同用衛星差唔多,航母好似粒米咁大,你有冇睇過艦載機係高空望落去航母都係丁屎咁細隻,何況再飛高d
估計係飛30-50公里高,個海拔低過人造衛星十倍喎。
你唔好死撐啦。

我問佢哋航母系咪保持無線電默靜,佢又唔識答。

P.S.中國嘅監聽能力係連響日本有美國偵察機起飛都會知道。

引用:
原帖由 Win晨 於 2020-10-21 04:59 PM 發表

現時仍沒有能力可以全天候追蹤到航母,或者發射138個間諜衛星就可以十分鐘內過頂,咁或者可以勉強得
近地衛星每一個鐘觀察一次唔夠咩?
嗰啲間隔可以交畀靜止軌道衛星。
至於好多白癡話靜止軌道解像度唔夠,請問閣下打蚊嗰陣需唔需要睇清楚隻蚊係白紋伊蚊定系埃及伊蚊先打呢?

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-10-21 06:28 PM 發表

航母一離開基地就有不同工具跟蹤,正如美軍日日監視中國潛艇幾時出港一樣。
其實所有假西嘅基本論調就係
你用近地嘅衛星,佢就話觀測間隔太多,可觀測範圍太少。
你用靜止軌道衛星佢就話解像度唔夠高。
好似兩隻唔得一齊用咁樣。
至於你話用被動無線電探測衛星,探測艦隊嘅雷達信號,佢就當睇唔到。

引用:
原帖由 賀天生大佬88 於 2020-10-21 06:58 PM 發表

not that naive n simple
你又有乜嘢高見呀?
海洋偵察都係咁做架啦,中途島美國佬用廿幾部野偵查添啦。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-21 07:03 PM 發表

無法識別但係可以追蹤咪得囉。
識別係喺一出港口已經做咗喇。
佢嗰篇文根本都冇技術分析,一句毫無根據嘅“民用”就話高分四號冇軍事用途。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-21 07:27 PM 發表

至於你話用被動無線電探測衛星,探測艦隊嘅雷達信號,佢就當睇唔到。 ...
吾好咁認真,好多網友只係打份工,吾係真係無常識嘅。

好似軍工回憶水陸車條片,耐不耐就有水軍post 出來;另一張解放軍新兵喊果張相,水軍死都話佢地去中印邊境。

好多人出 post 係為左搵食,俾人插得多,跟住換個名再出。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-21 07:27 PM 發表

至於你話用被動無線電探測衛星,探測艦隊嘅雷達信號,佢就當睇唔到。 ...
由二戰到福克蘭戰爭,到現代戰爭,點可能揾吾到艘戰艦。阿根廷軍都打沉幾艘英軍船隻啦。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-10-21 06:19 PM 發表

現在的吉林一號
https://www.youtube.com/watch?v=I5RKOUR-LgU&ab_channel=KarlV
我同佢講完佢都係當睇唔到

上禮拜升空GF-13就有1.7米鏡、15米解析度,下一步係3~4米鏡,精度5米以下

引用:
原帖由 機龍 於 2020-10-21 09:50 PM 發表
上禮拜升空GF-13就有1.7米鏡、15米解析度,下一步係3~4米鏡,精度5米以下

https://pbs.twimg.com/media/EkFuFqOVkAA6N8_?format=jpg&name=360x360
https://pbs.twimg.com/media/EkGEwHAU8AAA7R4?format=jpg&name=medium ...
發射高分13衛星嘅火箭係長3乙,而長3乙火箭係專門發射同步軌道衛星嘅。

咁即係話高分13係同步軌道衛星。

15m解析度,已經可以識別航母,識別跟蹤監視一粒衛星搞掂,唔晒靠低軌衛星識別喇。

都冇實戰經驗

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]