• 瀏覽: 7,865
  • 回覆: 113
+4

中共總書記習近平,聲言要在第十四個五年規劃中,投入950億元人民幣(約1,101億港元)發展第三代半導體產業,可是,不少地方卻力推半導體產業發展,地方政府搶先投資,釀成各地都出現爛尾項目。中國發改委今日批評,將會加強防範與責任歸屬,「誰支持、誰負責」,追究引發重大損失或風險的地方政府責任。

國家發改委新聞發言人孟瑋今日指出,當局注意到一些沒經驗、沒技術、沒人才的「三無」企業投身積體電路行業,個別地方盲目推計劃、重複建設,甚至有個別項目建設停滯、廠房空置,造成資源浪費。

針對當前行業出現的亂象,孟瑋稱當局將重點做好四方面工作,首先加強規劃佈局,引導行業加強自律,避免惡性競爭,其次則要完善政策體系,加快落實「新時期促進集成電路產業和軟件產業高質量發展的若干政策」,優化產業發展環境。

孟瑋又稱當局將會建立防範機制,加強與銀行機構、投資基金等方面的溝通協調,降低集成電路產業重大項目投資風險,並且壓實各方責任,堅持企業和金融機構自主決策、自擔責任,提高產業集中度,按照「誰支持、誰負責」原則,對造成重大損失或引發重大風險的,予以通報問責。

孟瑋今日的言論,是要回應新華社旗下的《瞭望》周刊報道,指部份地方政府輕率及無知,在過去一年多,在江蘇、四川、湖北、貴州及陝西各有6個百億元規模的半導體計劃,後繼無力,先後停擺爛尾,引發輿論關注。

而且,中國濫推半導體項目,已從地方政府蔓延到民間,英國《金融時報》指,今年頭9個月已有逾1.3萬間中國企業註冊為半導體公司,為去年每月平均數的2倍,而很多新的晶片商在半導體方面毫無經驗,有些之前是賣海鮮業、有些是汽車零件商。

中央社
-----------------------------
====================================================================

老毛時代一蝸蜂土法練綱,畝產萬斤,估唔到60年後又輪到舉國攪半導體。唉!真係冇進步過!

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/china/20201020/ZPVNXVOHK5HVBAMJFJQQGWKSDE/?utm_campaign=hkad_social_hk.nextmedia&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_content=link_post&fbclid=IwAR0Yho8FB_QmfwGb9SPwltEKk3wEgCOdlwU3Yy0SWsoC69uiM6rQ6oi6Iso

毒果勁喎, 作L到似層層.

中國真系無能力自己搞到最先進的晶片

呢個系大陸的特色,Fab and IC development 真係不系你講的就可以做到

onX, 註冊半導體公司係因為大陸宣布半導體行業有幾年免稅, 但凡有一點點有關的, 都博下可免稅而已

Sorry 不系睇不起你,系講事實。如果華偉真係咁勁就不曬出來吹啦⋯⋯

有人眼紅中國有錢?就算吹又點呀?人哋有錢吹,好過啲人連錢都冇得吹。就算爛尾又點,好似自己要為呢算錢負責。

引用:
原帖由 eclipseone 於 2020-10-21 08:52 AM 發表
中國真系無能力自己搞到最先進的晶片
次次講..

中國冇能力攪原子彈,氫彈..
中國冇能力攪全球定位系統..
中國冇能力攪鉛子筆筆頭鋼走珠..
中國冇能力登月..
中國冇能力攪汽車引擎..

最後點...

引用:
原帖由 eclipseone 於 2020-10-21 08:56 AM 發表
Sorry 不系睇不起你,系講事實。如果華偉真係咁勁就不曬出來吹啦⋯⋯
做乜連續出幾個post?
華為唔係做FAB,一啲常識都冇就出嚟廢噏。
中芯N+1大把公司都做唔到啦。

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-21 09:04 AM 發表

次次講..

中國冇能力攪原子彈,氫彈..
中國冇能力攪全球定位系統..
中國冇能力攪鉛子筆筆頭鋼走珠..
中國冇能力登月..
中國冇能力攪汽車引擎..

最後點... ...
你真係無料,你知唔知乜嘢叫做development tools and fabrication? 全部控制在美國佬手,不比upgrade 已經可以死得,愛國原來可以咁盲目, 不好影衰我。

你出聲就露底,無料之人。

火炬集體係投資公司喎, 幾時變咗做晶片? 毒果求其搵張相就作到天馬行空

費時講啦,盲的多。

引用:
原帖由 eclipseone 於 2020-10-21 08:54 AM 發表
呢個系大陸的特色,Fab and IC development 真係不系你講的就可以做到
你成日吹咁多呢啲嘢,你可唔可以講出。中國有邊一類IC係完全做唔到?
(以我所知係冇。)
納米製程方面,全球有幾多間公司可以好過中芯N+1?咪得嗰兩三間。
你啲死假西,莫講話要科科考第一,書都讀唔成,就要求中國乜都要全球第一,黐線。

引用:
原帖由 eclipseone 於 2020-10-21 09:07 AM 發表

你真係無料,你知唔知乜嘢叫做development tools and fabrication? 全部控制在美國佬手,不比upgrade 已經可以死得,愛國原來可以咁盲目, 不好影衰我。
中國完全唔用美國科技都可以有28 nm
邊個國家可以呢?
你啲廢人自己又唔係科科都考第一但就日日要求中國乜都全世界第一,癡線又低能。
EUV都唔係美國架啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]