• 瀏覽: 3,710
  • 回覆: 26
1,希臘債務危機的原因 , 最初是高盛透過會計詐騙 , 把不合資格的希臘財政 ,
掩埋下去 , 從而混進歐元區 ... 歐盟建立之初 , 法德就擁有大量資金 ,
他們瘋狂的在希臘找投資項目 , 也就是希臘經濟泡沫的成因 ,
事實上 , 他們沒有做好風險評估及控制 , 失利是沒理由怪別人的

後來 , 美國金融海##影響令希臘經濟變差 , 同時政府換界 ,
新政府公開真實數據 ... 美國三大評級機構大降希臘評級 , 引發資產暴跌
而利用1比30 , 高槓桿投資的法德銀行 , 可能令他們破產 ; 如果危機再擴張 ,
在其他國家爆發 , 歐洲金融體系就會崩潰

2,他們找了歐洲央行  歐盟委員會 , 以及國際貨幣組織救助 ,
他們向希臘提供救助 , 但資金結果用來救助法德銀行 ... 希臘還用了政府名義
借錢給法德銀行 , 自己沒有得到救助 , 經濟沒有改善 , 債務卻上了自己身上
更在三頭馬車挾迫下 , 大幅減少公共開資 , 失業率上升  一直循環

希臘政府如果是發國債 , 國債會在市場流通 , 對財政不會形成壓力 ...
向三頭馬車借錢 , 資助核心就要抵押給它 , 而三頭馬車幕後的 ,
卻是歐美的資產獵戶 , 由此瘋狂撿平宜貨 , 就如自來水  電力  基礎建設等 ,
還有島嶼 , 最重要的是希臘銀行系制

3,事實上 , 國際債權人就是希望違約 , 那樣他們就可以吞掉那些資產抵押 ...
但又一界新政府上台 , 卻對三頭馬車態度強硬 , 否定了原來的救助方向 ,
也拒絕低公共開支 ... 這是因為他得到了俄國的助力 ,
尤其是天然氣管道 , 為希臘引入大量資金

以德國為首的國際投資人大怒 , 便把抵押到它手中的希臘銀行關閉 ,
人民每日只可以在提款機 , 取得少量金錢度日 ... 而希臘加入歐元區後 ,
拱手相讓了貨幣發行權 , 政府的錢也在銀行裡 , 因而被迫上絕路 ... 最後結果
希臘推行公投 , 而且大舉成功 , 但國際投資人卻也不讓步 , 只能投降

4,德國的要求變得比原本更高 , 一.己經私有化或正私有化的銀行 ,
全轉到一信託公司 , 馬上進行拍賣 ; 二.在歐盟委員會之下 ,
重新改組希臘政府運作 ; 三.立法如果政府沒有削減開資 , 法例立即砍掉其開資
希臘政府抵押全國GDP1/4 , 就是賣了1/4個國家 , 而運作權也失去 ,
政府本身就成了純執行機構 , 執行國際投資人的政令

要知道 , 西方資本主義國家 , 其實唔係開善堂 ... 佢地 "救助" 你 ,
就係想食晒你既核心資產 !!!

... 大家都對國際金融題材既主題無興趣嗎???

大概十年前,我睇過一個關於水資源既電視節目,一開始就提到一個非洲國家,向世界銀行借錢,世銀提出要求,(例牌)要國家開放國營產業,結果該國將水務交俾私營,後來當然由美國水務公司中標承包啦。幾年後,該國國民用水反而更困難,因私營企業不願供水俾偏遠地區

簡單講,即係俾世銀(美國)搵笨柒

總有人認為民主同自由係免費午餐。

民主,就係容許群眾互相博弈。
自由,就係自己搞掂自己。

當然,所有遊戲都有一個莊家,呢個遊戲中就係金主!!

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-10-21 01:19 PM 發表
大概十年前,我睇過一個關於水資源既電視節目,一開始就提到一個非洲國家,向世界銀行借錢,世銀提出要求,(例牌)要國家開放國營產業,結果該國將水務交俾私營,後來當然由美國水務公司中標承包啦。幾年後,該國國民用水反而更困難,因私營企業不願供水俾偏遠地區

簡單講,即係俾世銀(美國)搵笨柒 ...
好似話 , 之前歐美向發展中國家 , 好鼓吹借外債發展既策略 ...

有D發展中國家仲請埋歐美顧問 , 甚至以歐美人為官員 ,
結果開始左好多其實唔需要既項目 ... 當然 , 承包商都仲係歐美公司
最後一如既往 , 發展中國家越欠越多 , 迫賣資產 ...

第一步 , 左手借錢比窮國 , 叫窮國投資比右手 , 再買埋你核心資產 ...
賺慈善朵+賺工費+平買核心資產 , 行雲流水 !!!

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-21 02:47 PM 發表
總有人認為民主同自由係免費午餐。
。。。雖然我認同貓兄既結論,但係。。。
今次講經濟喎。。。

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-21 12:46 PM 發表
呢個我有興趣, 比如話基本每十年一遇既經濟危機, 又係咩一回事??

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-21 19:41 發表

。。。雖然我認同貓兄既結論,但係。。。
今次講經濟喎。。。
民主不過係口號, 霸取資源才是各國"救助"嘅源動力.
加上呢啲歐美國家為咗自身維持民主(民粹)嘅揮霍, 當然要吸別國嘅血!

我想講嘅係:民主政府係嗰大花筒,要順得哥情得嫂意,必先要有足夠嘅資源花.
香港人好多都仲喺"民主能解決一砌"嘅夢入面.

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-22 08:58 AM 發表

民主不過係口號, 霸取資源才是各國"救助"嘅源動力.
加上呢啲歐美國家為咗自身維持民主(民粹)嘅揮霍, 當然要吸別國嘅血!

我想講嘅係:民主政府係嗰大花筒,要順得哥情得嫂意,必先要有足夠嘅資源花.
香港人好多都仲喺"民主能解決一砌"嘅夢入面. ...
大家有無聽過蘇伊士運河???
當年埃及就係信左英國講 , 借英國錢  用英國公司開發 ,
結果預算激增 , 唔夠錢埋尾 ...

結果英國就接收左蘇伊士運河 , 一直玩近代(唔肯定E+係咪)

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2020-10-22 08:32 AM 發表

呢個我有興趣, 比如話基本每十年一遇既經濟危機, 又係咩一回事??
好似話係華爾街班大鱷定期 "剪羊毛" ... 但詳細既 , 我都唔係好清楚

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-21 12:46 PM 發表
有呀。你個Post 好好睇。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-10-21 03:17 PM 發表
民主,就係容許群眾互相博弈。
自由,就係自己搞掂自己。

當然,所有遊戲都有一個莊家,呢個遊戲中就係金主!!
所以D商家佬咁鐘意自由主義 , 民主???
工具來姐 ...

不過 , 鐘意自由主義既商家佬, 又會覺得
面對經濟危機 , 政府應該救市 ...

(我反對救市 , 只係覺得佢地太雙標)

引用:
原帖由 hh002 於 2020-10-22 02:06 PM 發表

有呀。你個Post 好好睇。
多謝 , 多謝H兄支持先 !!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]